“MF”: Hranom do lijepe kose

Da bi kosa izgledala zdravo i njegovano moramo pripaziti i što jedemo. Kosa i koža su građeni od keratina – bjelančevine tzv. strukturnog proteina koji je odgovoran za stabilnost i građu kose, kože i noktiju. Iako koristimo puno preparata od skupih šampona, regeneratora ili maski za kosu, trebali bismo je također nahraniti iznutra. Temelj na kojemu raste naša kosa su hranjive tvari koje jedemo. Kosa i nokti će nam prvi pokazati da nam nešto nedostaje u organizmu. Za kosu su nam važni omega 3 masne kiseline, proteini, cink, željezo, vitamin B12, vitamini A, C, E, F i H.
Za zdravlje tjemena kose treba jesti mrkvu koja je bogata i puna vitamina A, zatim jaja jer su izvrstan izvor vitamina B12 i biotina. Riba kao što je losos, pastrva i sardina sadrže omega 3 masne kiseline koje kosi daju sjaj, ali i sadrže protein i željezo.
Zanimljivo je da grah potiče rast kose jer je također bogat cinkom, proteinima i biotinom koji kosi daje čvrstoću. Tamnozeleno povrće blitva, špinat i brokula sadrže vitamine A i C, te kalcij.

kosahrana
Svakako da je kombiniranje namirnica dobar put do lijepe kose i kože. Mnoge dijete su štetne za zdravlje i mogu jako loše utjecati na ljepotu kože i kose. Bolji izbor od dijete je odabir zdravih namirnica i unos više povrća i voća u organizam.
Jedite avokado, borovnice, nemasne mliječne proizvode, orahe i banane, a od mesa svakako izaberite piletinu jer je bogata proteinima. Zdravom prehranom osjećat ćemo se bolje, a kosa će izgledati zdravo, lijepo i njegovano.

(Virovitički list, Klaudija Fadljeivć-Gomerčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content