“MF”: Tretmani za lijepe ruke i nokte

Dragi čitatelji,
postoji nekoliko načina kojima možemo učiniti da naše ruke i nokti djeluju lijepo i uređeno. Uređivanje noktiju i ruku zove se manikura (lat. manus – ruka, cura – njega). Uloga manikiranja nije samo estetske prirode, ona služi i kao zaštita od oštećenja i traumatskih promjena na noktima. Promjene i oštećenja na noktima mogu prouzročiti svakodnevni profesionalni ili kućanski poslovi.
Zdravi nokti su ružičasti, glatki, sjajni i elastični, a ukoliko ne izgledaju tako, onda se radi o nekom kemijskom ili mehaničkom oštećenju, upalama, gljivičnim oboljenjima ili nekim drugim oboljenjima. Promjene se uglavnom pojavljuju na ploči nokta ili na matici nokta, tj. na mjestu gdje se nalazi bijeli polumjesec ili lunula. Osim toga, nokte traumatizira i tijesna obuća, loša navika grizenja noktiju, agresivna manikura, deterdženti, dekorativna upotreba laka za nokte itd. Oštećeni nokti gube sjaj, postaju krhki i lomljivi, te nestaje njihova transparentnost.

Klasična manikura

Profesionalno manikiranje obuhvaća čišćenje, oblikovanje, njegu i uljepšavanje nokata.
Prvo se skraćuju nokti na određenu duljinu, zatim se oblikuju rubovi nokta s rašpicom, nakon toga se ruka uroni u kupku koja sadrži sapunicu, sredstvo za dezinfekciju i izbjeljivanje noktne ploče. Kada je kožica oko nokta omekšala, nanosimo tanki sloj kreme te s drvenim štapićem od ružinog drveta lagano pogurujemo kožu u žlijeb nokta. Kožicu oko nokta ne smijemo rezati jer je možemo inficirati i potaknuti da se brže stvara. Da bi noktna ploča bila sjajnija, možemo je ispolirati polirnim blokom ili nalakirati bezbojnim lakom. Nakon tretmana izvodi se opuštajuća masaža ruku. Možemo odabrati i neku od tehnika lakiranja noktiju kao što je francuska manikura ili trajni lak. Trajni lak je izvrstan za nokte koji se listaju i pucaju jer na noktima traje oko tri tjedna.

Parafinska kupka za lijepe ruke

Ukoliko su vam ruke grube i isušene poseban tretman za njegu kože ruku je tzv. parafinska kupka. U toploj i opuštajućoj kupki parafina dolazi do dubinskog vlaženja i regeneracije kože ruku. Preporučuje se osobama sa suhom i umornom kožom, lošom cirkulacijom, ali i kod ublažavanja reumatskih tegoba i artritisa. Postupak započinje pilingom ruku, nakon pilinga nanosi se hranjiva maska te se potom ruke umoče u topal parafin. Ruke se zamataju u frotirne rukavice na 15-ak minuta. Nakon tretmana koža na rukama je glatka, mekana i pomlađena.

(www.icv.hr, kfg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content