Ministar Tolušić: Vlada pokušava uvesti reda u probleme s poticajima, prevaranata je mnogo

Nakon što su otkrivene stotine zapuštenih parcela čiji vlasnici ne posjeduju ni jedno grlo stoke, a predstavljali su se kao stočari te tražili i dobili potpore za pašnjake, krenule su nenajavljene inspekcije.
Desetak kilometara sjevernije od Ivanić-Grada nalazi se parcela koja je jedna od 683 takve čiji su vlasnici tražili poticaje jer su rekli da imaju pašnjak, a pašnjak to očito nije.
Po zapuštenom hektaru – 2200 kuna potpore od države – dobar biznis razotkriven je pregledom satelitskih snimki sustava ARKOD.
– Time su se u biti potvrdile naše sumnje, da se legalno, ali nemoralno zloupotrebljava propis koji je bio na snazi. Nažalost to je moguće jer pravilnik koji je bio snazi omogućavao je da ih nazovem pod nazivnicima poljoprivrednicima da upišu određenu zemlju i moraju je održavati košnjom ili ispašom, a ne moraju imati ni jedno grlo stoke – kazala je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u telefonskom razgovoru nam poručuje da se svake godine, pa i za vrijeme njegova mandata, otkrivalo stotine slučajeva u kojima poticaji nisu trebali biti isplaćivani.
Na godinu u prosjeku država isplati 100.000 raznih poljoprivrednih poticaja u milijunskim iznosima. Tek 5 posto se prekontrolira – a ostalo, ako postoji sumnja. A u području potpora za pašnjake pojavila se sumnja jer 2014. godine – ukupno je zatraženo poticaja za 30.000 hektara – a 2016. godine za 90.000 – umjetnom rastu stočara – sad se barem malo, stalo, na kraj.

O cijelom slučaju smo u RTL-u Danas razgovarali s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.
Ministre, vara se i koristi gdje god stigne. Možete li se tome u Hrvatskoj i kako stati u kraj?
– Mislim da se zadnjih mjeseci vidi da pokušavamo uvesti reda, iako vjerujte mi da je situacija vrlo zanimljiva. Iz dana u dan izlaze ovakve stvari. Zahvaljujući novoj ekipi u Ministarstvu rješavamo te probleme, ali ovo su stvari koje definitivno nisu normalne.

Ministar kaže bilo je toga i više, ali kao da otkrivate i više od onoga što ste očekivali?
– Ovo su pravilnici koje je donio ministar Jakovina i koji je takve stvari dozvolio. Nije normalno da imate pašnjake, a da nemate nijedno grlo stoke. Takvih smo utvrdili preko 1000 korisnika. Upravo smo kod njih u kontroli”.
Cijeli razgovor pogledajte u video prilogu. (www.rtl.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content