OPG Čajkulić najveći je pojedinačni proizvođač povrća na spoju Slavonije i Podravine

Kad se popnete na „breg iznad Sedlarice“ i bacite pogled prema Otrovancu, tamo u daljini, nalazi se „more plastenika“. Do prije desetak godina, baš na tom mjestu bilo ih je tek nekoliko. Danas, danas je tamo 15 hektara pod plastenicima.

Mario Čajkulić je „skroz u poslu“ i prije nego su ga posjetili županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, te Emina Kovač ravnateljica VIDRA-e, koje je upoznao s čime se bavi i što proizvodi, a proizvodi gotovo sve, dodao je kako „ga čeka šleper za salatu“. Posao ne smije trpjeti, a baš zbog takvog odnosa, nedavno je dogovorio suradnju s Lidlom, pa ako kupujete salatu u ovom trgovačkom lancu, lako je moguće da jedete „našu zelenjavu iz Sedlarice“.

Mario je treća generacija poljoprivrednika. Bio je to njegov djed, pa otac i sada se on „hrva s čarima poljoprivredne proizvodnje“. Prvu „štihaču“ za plastenike zabio je 1999. godine na nekih 1.200 kvadrata, da bi sljedeće godine podigli još 2.000 kvadrata. Bili su to „davni počeci“… Danas na svom OPG-u proizvode od 600 do 800 tona povrća, uzgajaju žitarice, obrađuju oko 60 hektara zemlje. Istina, OPG je na suprugu Ana-Mariju kojoj je poljoprivreda struka (inženjerka agronomije), dok je Mario inženjer elektrotehnike, no o poljoprivredi i njenoj proizvodnji Mario – zna sve.

Sredinom siječnja ove godine, nakon gotovo dvije godine čekanja, Mario Čajkulić je otvorio šampanjac. Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pristigla je Odluka o dodjeli sredstava za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. OPG-u Čajkulić je dodijeljena potpora u iznosu od 12.636.357,41 kuna, od čega 85 posto stiže iz EU fondova, a 15 posto su sredstva Republike Hrvatske. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Inače, ukupna investicija će iznositi 14,9 milijuna kuna jer će Mario dodati i nešto svojih sredstava.

Čajkulići će navedenim sredstvima postaviti tri nova plastenika, kupiti hladnjaču, traktor, kamion, viličar, frezu gredičarku, plug, drljaču,… U dva će nova plastenika, koja će se protezati na ukupno 2,3 hektara uzgajati povrće, a za proizvodnju rasada će izgraditi plastenik od 0,13 hektara.

OPG Čajkulić je, prema viđenom, danas, najveći pojedinačni proizvođač povrća ovoga kraja, na spoju Slavonije i Podravine, koji trenutno, što stalnih, što sezonskih, zapošljava ukupno 35 radnika i na tome, kada „izgradi investiciju“ zasigurno ne misli stati. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”401027″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content