Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa u državnom proračunu osigurano ukupno 51,6 milijuna kuna

Udruga pčelara Virovitica u sklopu svojih redovnih aktivnosti u mjesnom domu u Rezovcu organizirala je edukativno predavanje za svoje članove i ostale pčelare. Tom prigodom o aktualnostima vezanima za pčelarstvo, ali i s problematikom bolesti pčela varoom i kako se njome nositi upoznali su ih ugledni znanstvenici Ivana Tlak Gajger, Zlatko Tomljanović i Momir Petrović.

Varoa je nesumnjivo, uz čovjeka, najveći neprijatelj pčela. Osnovno je utvrditi koliko je ima, a potom pomoći pčelama da je se riješe do podnošljivog nivoa. Problem je i u tome što nam je jedan dio varoa tijekom vegetacije dostupan, a drugi nije. No ako uspijemo točno izbrojiti koliko ih imamo na odraslim pčelama u košnici, već smo napravili puno.
Na našem području evidentirano je petnaestak tisuća pčelinjih zajednica i dvjestotinjak pčelara, a o njihovim planovima u ovoj godini na predavanju je govorio predsjednik Udruge pčelara Virovitica Dubravko Milanović. Zahvalio je i Gradu Virovitici na svesrdnoj pomoći pčelarima, a jedna od njih bila je i nedavna podjela šećera za dodatnu prihranu matičnih pčelinjih zajednica.

IMG 20170325 181638 CustomOsim toga, “na ruku” pčelarima idu i mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje 2017. do 2019. godine.

Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa u državnom proračunu osigurano je ukupno 51,6 milijuna kuna, odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content