Uskoro uređenje biciklističkog prometa u centru Virovitice

Nakon što je Grad Virovitica od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio financijska sredstva u iznosu od 868.656,00 kuna za uređenje biciklističkog prometa u centru Virovitice ovih dana stigao je pozitivan odgovor. Sredstva će biti odobrena iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa uz spomenutu namjenu, a sufinancirat će se temeljem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Virovitice.

Kako je u svezi navedenog rekao privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Marijo Klement Grad Virovitica je tijekom posljednjih godina rekonstruirao veći broj raskrižja u samom središtu grada uvođenjem kružnih tokova na najfrekventnijim prometnicama. Praćenjem prometnih situacija nakon uvođenja kružnih tokova uočene su određene pojave koje dovode do ugrožavanja sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu, a radi se o prometovanju biciklista i pješaka u interakciji s vozilima u samim kružnim tokovima i raskrižjima frekventnih prometnica na prilazu u središte grada i prilazima javnim institucijama.

Uočivši problem u nedostatku jasnog vođenja biciklističkog i pješačkog prometa te bolje signalizacije pješačkih i biciklističkih prijelaza na frekventnim i opasnim raskrižjima, Grad Virovitica je od tvrtke Rencon d.o.o. Osijek naručio izradu Idejnog rješenja biciklističkog toka prometa kroz središte grada.

Idejnim rješenjem predviđena je djelomična rekonstrukcija najužeg centra Grada, uređenje biciklističkih staza i traka sa ciljem da se napravi korekcija postojećeg stanja i da se osigura nesmetan promet vozača bicikala isključivo biciklističkim stazama i trakama.

Nastojalo se jasno odvojiti promet pješaka, promet vozača bicikala od prometa motornih vozila uz jasno određena pravila. Osim toga, projektom je planirano i osvjetljavanje i jasno označavanje pješačkih i biciklističkih prijelaza u vidu usmjerenih reflektora te LED horizontalnih markera kao najava ulaza u zonu gušćeg prometa gradskog središnjeg prstena. Osim navedenog, projektom je predviđeno i izmještanje i postava nove javne rasvjete na Trgu bana Josipa Jelačića i Ulici Stjepana Radića u središtu Virovitice (kod tzv. „gljiva“). (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content