Virovitički list: U tijeku obnova jedne od najljepših baroknih crkava sjeverozapadne hrvatske – Virovitička crkva sv. Roka uskoro će zasjati u svojoj punoj ljepoti

Izgradnja samostanske crkve sv. Roka u Virovitici, koja je ujedno i župna, započela je 1746. i dovršena je 1752. godine. Svoj današnji izgled dobila je obnovom nakon strašnog potresa koji ju je teško oštetio 1757. godine, a unutrašnjost je uređena nešto kasnije. Bogato uređena unutrašnjost, koju čini veliki, glavni oltar i osam pokrajnjih oltara, propovjedaonica, faldistorij i sakristija, ubraja se među najistaknutije barokne cjeline u Hrvatskoj. Tijekom godina postojanja crkve dosta se radilo na njenoj obnovi, a u posljednje četiri godine obnovljeno je cijelo krovište, promijenjena je gotovo sva drvena građa i stavljen je novi crijep prema standardima konzervatorske struke.

– Bio je ovo izuzetno zahtjevan posao jer je dotadašnja drvena građa krovišta crkve bila u vrlo lošem stanju te je prijetila urušavanjem. Postavljen je odgovarajući broj željezno-betonskih učvršćivača koji sveukupno teže nekoliko tona te je tako osigurana i maksimalna statička dimenzija cjelokupnog krovišta. Potpuno je nova i drvena oplata krovišta, postavljena je i odgovarajuća paropropusna izolacija, a jednako tako izvedeni su i svi potrebni limarski radovi krovišta. Dotadašnji crijep bio je u dosta dobrom stanju, ali nije odgovarao standardima konzervatorske struke pa je nabavljen novi, odgovarajući crijep iz Njemačke. No, on je bio znatno teži od prethodnoga pa su bili nužno potrebni svi gore navedeni, zahtjevni radovi vezani uz statiku samoga krovišta – rekao je fra Rozo Brkić, gvardijan Franjevačkog samostana i Župe sv. Roka Virovitica.

crkva svrok toranj 2017NAKON VIŠE OD 100 GODINA OBNOVLJENA KAPA TORNJA CRKVE

Nakon obnove krovišta pristupilo se i obnovi tornja crkve čija kapa nije znatnije obnavljana više od sto godina, otkako je i napravljena, osim nekih povremenih manjih zahvata.

– Kod obnove tornja trebalo je promijeniti gotovo osamdeset posto drvne konstrukcije same kape tornja. Napravljena je i nova drvena oplata, te je i ovdje postavljena adekvatna paropropusna izolacija i nova bakrena limarija. Obnovljeni su, a u znatnoj mjeri i napravljeni novi, izuzetno zahtjevni bakreni ornamenti. Sam vrh tornja, tzv. jabuka i stup na kojemu je postavljen križ, pozlaćeni su. Napravljeni su i novi prozori na samom tornju. Nakon svih tih radova i obijanja prijašnje fasade do cigle, postavljena je nova fasada na cijelom tornju. Jednako tako obijena je i stara fasada na južnoj strani crkve, kao i na samom pročelju crkve.

crkva svrok toranj 2017 2USKORO KREĆE I OBNOVA FASADE PROČELJA

Na južnoj strani već je postavljena nova fasada, a uskoro će se postaviti skele i na pročelje crkve i tu će započeti postavljanje nove fasade – ispričao je fra Rozo.
Obnova virovitičke crkve u najvećoj mjeri financirana je iz sredstava Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te uz pomoć Ministarstva kulture, Županije, Grada, drugih donatora i vjernih župljana.

– Svima ovom prilikom od srca zahvaljujemo na dosadašnjoj pomoći i preporučujemo se i nadalje kako bi naša prelijepa virovitička crkva, jedna od najljepših baroknih crkava sjeverozapadne Hrvatske, s pravom ponos našega grada, uskoro mogla zasjati u punoj ljepoti – istaknuo je gvardijan. (www.icv.hr; žđ; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content