Virovitičko-podravska županija potpisala ugovor za obnovu ambulanti u Cabuni, Čačincima, Vaškoj, Gradini, Turanovcu, Slatini i Pitomači te opremanje 33 ordinacije Doma zdravlja

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u Banskim dvorima potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini te Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020″. Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika navedenih ugovora, a svečanosti je, između ostalih nazočio i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, u pratnji ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, Igora Fazekaša, potpisala je u Vladi RH, navedeni ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ”Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji”. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 6,6 milijuna kuna, za što bespovratna sredstva iznose 5.595.000,91 kuna, s kojima će se obnoviti ambulante u Cabuni, Čačincima, Vaškoj, Gradini, Turanovcu, dok će se u Slatini rekonstruirati ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije te fizikalna terapije. U Pitomači će biti postavljena vertikalno podizna platforma, a osim toga nabavit će se oprema za još 33 ordinacije opće i dentalne medicine Doma zdravlja VPŽ. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, projekt je napisala VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a Dom zdravlja VPŽ je partner na projektu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kazao je da se potpisivanjem ovakvih ugovora konkretizira članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kroz povećanje apsorpcijske sposobnosti. Istaknuo je da su današnji ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini prije svega namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije – Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj. Izrazio je uvjerenje da će i ovo današnje potpisivanje biti poticaj drugim jedinicama lokalne i područne samouprave da se prijave na natječaje i pripreme kvalitetne projekte kroz koje se vidi prava svrha i korist europskih fondova. Čestitao je svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata i ugovora te zaključio da će ovi ugovori iz područja zdravstvene zaštite i kulturne baštine u konačnici imati i pozitivan efekt na hrvatski turizam.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da je u Pozivu Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na raspolaganju ukupan iznos od 171.800.000,00 kuna, od čega su 85% europska sredstva. Svrha Poziva je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 posto jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. „Vrijednost ova četiri ugovora je 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj“, rekla je.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric najavio je da se u narednom mjesecu očekuje operativno potpisivanje ugovora vrijednih 2,5 milijarde kuna za projekte iz sektora zdravstva, kulturne i prirodne baštine i prometa.

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je istaknula:
Danas sam za Virovitičko-podravsku županiju kao nositelja projekta potpisala ugovor vrijedan 6,6 milijuna kuna koji se odnosi na poboljšanje primarne zdravstvene zaštite kroz naš županijski Dom zdravlja. Zahvaljujući ovom projektu poboljšat će se uvjeti života i rad liječnika u našim lokalnim ambulantama.

Projektnim prijedlogom planirani su infrastrukturni zahvati na prostorima 7 navedenih županijskih ambulanti u cilju usklađivanja s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti u vrijednosti od 1.977.421,13 kuna. Istodobno će se za 33 ordinacije domova zdravlja te 5 koncesionara nabaviti oprema u vrijednosti od 3.871.900,00 kuna, te će se tako smanjiti broj upućivanja pružatelja od strane zdravstvene zaštite na primarnoj razini u bolnice. Projekt uključuje i edukaciju jednog liječnika s ciljem dobivanja ovlaštenja za samostalno obavljanje ultrazvučne dijagnostike.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.641.894,03 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 6.637.427,52 kn. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 5.595.000,91 kuna, dok će ostatak sredstava uložiti Virovitičko-podravska županija.

Igor Fazekaš ravnatelj Doma zdravlja VPŽ je kazao:
Potpisanim ugovorom vrijednim 6,6 milijuna kuna, omogućit će se uređenje sedam ambulanti na području naše županije, a ostatak će biti za kupovinu medicinske opreme čime će se bitno povećati kvaliteta zdravstvenih usluga na području naše županije i uvjereni smo da će samim time i naši građani biti zadovoljniji. To je jedan veliki plus za Dom zdravlja VPŽ i još jedan dokaz da smo među prvima u Hrvatskoj uspjeli pripremiti dokumentaciju i ishoditi sredstva.

Projekt Virovitičko-podravska županija napravljen je u suradnji s partnerom Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije, te VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj VPŽ, a veliku potporu u realizaciji, dali su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. (www.vpz.hr, vlada.gov.hr, Fotografije: Facebook, Vlada HR)

[g-gallery gid=”400421″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content