Upoznajte vodeće proizvođače ovčjeg mlijeka ovog područja – OPG Barišić i Biljaka iz Bokane te OPG Nikole Vukovskog iz Slatine

OPG Nikole Vukovskog iz Slatine: Nisu odustajali ni kad im je poplava uništavala imanje i pijavica odnijela krovište od blaga, jer danas će EU sredstvima zamijeniti prastare traktore od kojih najmlađi ima 20 godina
Ako ćete pregledavati sportske almanahe, tamo pod „western jahanje“ doznat ćete kako je Nikola Vukovoski iz Slatine, redovito osvajao neke nagrade. Prvo, drugo, rijetko treće mjesto. Uglavnom je bio na vrhu. Ovaj vrijedni Slatinčanin, koji je diplomirao agronomiju i ostao na „svom ognjištu“, čiji OPG je posjetio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, Igor Andrović uvjerivši se u vrijedne i marljive ljude ove obitelji, ne skida osmjeh s lica, a po kvaliteti svog proizvoda je kako mu i karakter kazuje – na vrhu.
Pozitivac u duši, Nikola nije odlučio „bacit’ sve niz rijeku“, ni kad im je poplava triput uništavala imanje, kada su bili „na rubu“, niti kada im je pijavica odnijela krovište na farmi gdje su se nalazili prasci. Tada im je kao pomoć „uletio“ Grad Slatina i platio polovicu štete. No, kako se očito sve u životu naplati, tako je, očito došlo vrijeme da ova vrijedna obitelj zamijeni tri dotrajala traktora od kojih jedan ima 20, drugi 25, a treći 32 godine starosti i svi dolaze iz IMT-ove ergele, jer uskoro im u dvorište dolazi nova „pila“ koja će ovom OPG-u umnogome olakšati obrađivanje 75 hektara zemlja i proizvodnju hrane za stoku i ekološku proizvodnju.

IMG 9620

Naime, OPG Nikole Vukovskog iz Slatine je za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ dobilo potpora u iznosu od 1.354.252,16 kuna, uz intenzitet potpore od 90 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 posto od ukupno dodijeljene potpore. Projektnu prijavu je izradila VIDRA, a OPG Nikole Vukovskog, dobivena sredstva će uložiti u kompletnu modernizaciju i razvoj svinjogojske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu na kojem trenutno imaju 52 krmače i 150 prasaca.

Godišnje uzgoje od 800 do 1000 prasaca i sve prodaju vjernim kupcima jer ovdje se radi o prvoklasnoj proizvodnji. Naime, oni svinje uzgajaju na otvorenom, uz pomno spravljenu hranu od žitarica proizvedenih na gospodarstvu. Dodatna ishrana je omogućena ispašom. Na odličnu kvalitetu mesa utječe i slobodno kretanje životinja. Osim toga, proizvode i bezglutensko heljdino brašno, integralno i bijelo u različitim količinama. U obitelji svi rade, otac i majka, ujak, brat i sestra koja je fizioterapeut pa kad ih „stegne u križima“, jer ovdje je radno vrijeme „od ve do ve“, ona im ima „ispravlja leđni upitnik“. No, na to su navikli, a nadaju se kako će u budućnosti povećati kapacitete i biti još bolji.

Upoznajte OPG Barišić i Biljaka koji su preživjeli životnu kalvariju, krenuli od nule, a danas su jedni od najveći uzgajivača ovaca i vodeći po proizvodnji ovčjeg mlijeka ovog područja
Osim OPG Nikole Vukovskog, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove obišao je i OPG Barišić i Biljaka. Njih život nije mazio. Njihova priča je priča o životnoj borbi, kretanju „od nule“, o radnom vremenu koje traje od jutra do mraka.
– 1992. godine smo došli iz Travnika, imali smo sa sobom 170 ovaca. Prvo smo bili u Đakovu, a tada se smjestili u općinu Voćin – sjetio se je Mijo Barišić, vlasnik istoimenog OPG-a koji uz Josipa Biljaku zajedno ima oko 2.000 ovaca i janjaca i najveći su uzgajivači na ovom području, prevedeno, ako u Voćinu kupujete janjetinu, velika je šansa da je ona od nekog od njih dvojice.

IMG 9554 1
Ni priča Josipa Biljake, vlasnika istoimenog OPG-a, nije puno bolja. On se sjeća kako je se ovcama došao do sela Bokane i dva mjeseca spavao pod šatorom u šumi dok se nije smjestio u čvrsti objekt.
– Naše radni dan “ne poznaje radno vrijeme”. No volimo to što radimo i zahvaljujemo se županijskoj razvojnoj agenciji VIDRA, zahvaljujući kojoj smo dobili ova sredstva jer smo s njima prijavili projekte – naglasio je Josip Biljaka objašnjavajući županijskom pročelniku za gospodarstvo, poljoprivredi u europske fondove Igoru Androviću, gdje se sve rasprostire njegovo gospodarstvo smješteno u Bokanama.
Obojica su, i Mijo i Josip prošli na 4.1.1. Programu ruralnog razvoja. Mijo je dobio 955.601,71 kn, a Josip 649.853,10 kuna za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“. Obojica će sredstva uložiti za modernizaciju, te razvoj stočarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu . Umnogome će im to pomoći u proizvodnji, kako uzgoju ovaca i janjaca, tako i ovčjeg mlijeka, koje mjesečno, na svojim farmama u Bokanama i Smudama, znaju proizvesti u količini od čak do 12.000 litara i koje otkupljuje Vindija. (www.vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”401291″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content