Zahvaljujući VIDRA-i OPG Branka Karamarkovića dobio 1.872.171 kuna za razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje

„Rekao sam ženi da nam treba mlijeko, pa smo kupili dvije krave. One su otelile dvije junice, pa smo ih ostavili jer nam ih je bilo žao prodati i onda smo imali četiri krave. I eto, tako smo krenuli“, sjetio se tih davnih dana Branko Karamarković, vlasnik OPG iz Ilmin Dvora koji je ove godine dobio značajnih 1.872.171,57 kuna, uz intenzitet potpore od 70 posto ukupno prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 posto od ukupno dodijeljene potpore za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“.

Dobivena sredstva će uložiti u modernizaciju te razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu koje je u srijedu obišao i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović.
Branko Karamarković ima zanimljivu priču. Punih 18 godina je kao vozač Čazmatransa krstario Europom. Dugi niz godina prema Italiji, potom u Rusiju i Ukrajinu. Kad se sjeti tih dana, kada je tura od polaska do povratka znala trajati tri tjedna, pita nas znamo li gdje je Ufa. Nakon slijeganja ramenima, objašnjava kako je to glavni grad republike Baškortostan u Rusiji, udaljen oko 100 km od planine Ural.
– Kad dođete do Moskve, onda ste tek na pola puta – kazuje. E, to su bile moje redovite rute.
Tvrdi da se je zasitio vožnji po Rusiji i Ukrajini, pa je eto, 1996. godine napravio farmu jer „trebalo je misliti za budućnost troje djece“. Preselio je u Ilmin Dvor i danas ima 140 krava i svakoj zna ime.
– Najmlađi je Điđo, a Zoko je dan mlađi. Svakoj kravi znam ime. Kako? A tako – zaključuje dok mu se „brk“ razvlači u osmjeh.
Obrađuje oko 300 hektara zemlje. Uzgaja žitarice, uljarice, kosi livade, a njegove krave dnevno donose oko 1.150 litara mlijeka. Zapošljava devet djelatnika. Naravno, projektnu prijavu za koju je dobio gotovo 1.9 milijuna kuna je izradio u suradnji s VIDRA-om.. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”401156″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content