FOTO: Upoznajte OPG Dalibora Mijoka koji proizvodi jabuke 1. klase te Kristijana Marasa, jednog od rijetkih „malih mljekara“ na području grada Virovitice

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove te kandidat HDZ-a za župana Igor Andrović obišao je na dva poljoprivredna gospodarstva na području grada Virovitice koja su zahvaljujući Razvojnoj agenciji VIDRA prošli na Podmjeri 4.1. „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ te se i ovom prilikom uvjerio u vrijedne ruke hrvatskog seljaka. Riječ je o OPG-u Mijok Dalibor koji je dobio na natječaju 45.635,00 kuna bespovratnih sredstava, što je u ukupnoj investiciji od 65.193,00 kuna, iznosilo 70 posto te OPG-u Kristijana Maras koji je za modernizaciju te razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje dobio 395.821,97 kuna.

Kada su mu dali otkaz kao tehnološkom višku kupio je voćnjak i danas proizvodi jabuke od kojih je njih 95 posto – 1. klasa
– Dva tjedan nakon što sam dobio kredit s kojim sam mislio kupiti automobil, proglasili su me tehnološkim viškom i dali otkaz. Nisam kupio auto, jer trebalo je živjeti, krenuo sam s jabukama – riječi su Dalibora Mijoka, mladog voćara koji je u Čemernici, prigradskom naselju Virovitice krenuo s biznisom.
Praktički „od nule“ s „kreditom za auto“, prije deset godina, krenuo je u „avanturu života“. Istina, otac je njega i brata navikao na „ljubav prema jabukama“, no ovo što on i njegov brat Bojan rade, je moderna proizvodnja, zahvaljujući kojoj, njihova jabuka u 95 posto slučajeva bude – 1. klasa.
Trenutno obrađuju oko 7 hektara jabuka, žele i više jer ovo je njihov putokaz „za bolju budućnost“. Nekima to nije puno, ali ova vrijedna obitelj, koja svaku kunu „izvaže dvaput“, kupila je atomizer i protugradnu mrežu kako bi njihova proizvodnja bila bez mane. Jabuke im otkupljuje virovitička Brana za koju imaju samo riječi hvale. Dalibor ističe kako ga rad u voćnjaku odmara i opušta i kako je to njegova budućnost, a da bi ona bila potpuna maštaju kako će jednoga dana imati 25 hektara pod jabukama jer tada će to biti ono za što proteklih deset godina rade temelje.

OPG Kristijana Marasa obrađuje više od 70 hektara zemlje i jedan je od rijetkih „malih mljekara“ na području grada Virovitice
Kada je početkom siječnja došla odluka Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kako je OPG Kristijana Maras dobio 395.821,97 kuna za modernizaciju te razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje, zasigurno nitko nije bio sretniji od njega. Ovom vrijednom poljoprivredniku, koji od jutra do mraka sa svojom obitelji radi na svom OPG-u, uzdržavajući i 30 grla stoke, rijetko što je „padalo“ s neba.
Zahvaljujući županijskoj razvojnoj agenciji VIDRA OPG je prošao na Podmjeri 4.1., a dobivena sredstva sredstva je odlučio uložiti u modernizaciju stočarske i mljekarske proizvodnje. Kupio je već drljaču, naumio je kupiti traktor kojeg čeka „kao ozeblo sunce“, jer „stari Ferko“, koji je baš u srijedu „skinuo kotač da se odmori“, već je „dao dušu na polju“, pa bi „novi konji“ bili – poklon s neba, a i kum Gaga (Ladović) rjeđe će boraviti u njegovom dvorištu, s francuskim odvijačem u ruci…
Kristijan obrađuje više 70 hektara zemlje, proizvodi hranu za 30 grla stoke, a dnevno, Zdenki isporučuje oko 200 litara mlijeka. Zanimljivo, jedan je od rijetkih „malih mljekara“ na području Grada Virovitice. Marljiv je i radišan, od njegovih i ruku njegove obitelji žive svi, a oni koji ga poznaju znaju kazati da su Kristijan i traktor jedna duša jednog tijela. I baš stoga, oni „novi konji“ se čekaju s nestrpljenjem… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content