Projekt Slavonija preokrenut će negativne trendove i učiniti razvojni iskorak za Slavoniju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je utorak 11. travnja u Osijeku 1. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Na sjednici Savjeta predstavljen je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija te Strateški razvojni projekti za te županije.
Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je važnim što ovaj Savjet okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada.

– Moja je inicijativa bila da ovaj prvi radni i operativni sastanak bude u Osijeku s ciljem da zajednički emancipiramo ovu temu, prije svega svim našim Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima, tako da osvijestimo potencijale koje nam ova financijska perspektiva može donijeti za dodatnu razvojnu vrijednost ovoga dijela Hrvatske – rekao je Plenković.
Podsjetio je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura koji kroz različite operativne programe mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske. Dodao je da je važno u tom procesu ostvariti usmjereniji pristup i sinergiju svih aktera te dodatno oplemeniti sve napore državne razine onime što nudi europski proračun.

Istaknuo je da su tri ministra u Vladi Slavonci – Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Zdravko Marić – koji imaju posebnu zadaću brinuti o ovoj temi. Dodao je kako su svi ostali ministri jednako angažirani na temama koje su važne za Slavoniju – od regionalnoga razvoja, ruralnoga razvoja, poljoprivrede, upravljanja državnom imovinom, prometa, graditeljstva, energetike, šuma, voda itd.
– Prepoznali smo da ratom opustošena područja 90.-ih godina žive s tim posljedicama – negativnim demografskim trendovima i iseljavanjem. Zadaća je Vlade i naša ambicija da pokušamo korigirati te negativne trendove, stavimo naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije i instrumentima koji su na raspolaganju, i nacionalnim i europskim, učinimo u našem mandatu iskorake koji su vidljivi, relevantni i prepoznatljivi za naše ljude – istaknuo je Plenković.

Podsjetivši na sastanak svih ministara sa svim županima koji se održao u Vladi 19. prosinca, Plenković je istaknuo kako je duh partnerstva s jedinicama lokalne i regionalne samouprave jedno od temeljnih načela rada Vlade. Dodao je da taj sastanak nije bio samo demonstrativnoga karaktera, već je bio operativan te će se drugi takav sastanak održati u Požegi, početkom srpnja.
– Jako je važno da identičnu vrstu refleksa imaju i ministri i župani i gradonačelnici i načelnici, kao i saborski zastupnici, te da zajednički prionemo realizaciji projekata – kazao je Plenković.

Naglasio je da je cilj današnjega sastanka pokazati što sve pojedini resori rade, kada je riječ o Slavoniji te što sve župani, razvojne agencije i drugi zainteresirani žele dodati kao zadaću aktivnostima koje provode.
– Kroz redovite susrete ovoga Savjeta, a održat ćemo ih u svim slavonskim županijama, vidjet ćemo kakve smo iskorake napravili i kroz godine koje su pred nama držat ćemo temu Projekt Slavonija živom, angažiranom, punom sadržaja i konkretnih rezultata za sve naše ljude na istoku Hrvatske – rekao je Plenković.
Ocijenio je da su potezi koje je Vlada napravila jučer glede stabilizacije stanja u Agrokoru vrlo relevantni za Slavoniju te dodao kako su već danas i opće ozračje i vijesti s burze i smirenija atmosfera u društvu potvrda uspješnosti zakonskog, institucionalnog i uključivog pristupa svih dionika prema rješavanju ovoga problema.
– Čvrsto ćemo držati uzde u rukama i, siguran sam, doći do rješenja koje neće imati negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo – zaključio je Plenković.

Najavio je da će Vlada ovoga tjedna pokušati pronaći rješenje za okolnosti u kojima se našlo Borovo.
– Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila – istaknuo je.

Pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć. Stoga u radu Savjeta, čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih politika i pomagati Slavoniji glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.
Uz predsjednika Vlade, u radu 1. sjednice Savjeta sudjelovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Na sjednici su uz župane pet slavonskih županija nazočili i saborski zastupnici, ravnatelji razvojnih agencija, a u ime Virovitičko-podravske županije, u Osijeku su bili: obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak koja je ukratko upoznala nazočne sa županijskim projektima, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač koja je govorila o radu VIDRA-e i budućim projektima, a u Osijeku su, između ostalih, bili i saborski zastupnici s našeg područja, Josip Đakić, Vesna Bedeković,… (www.vlada.gov.hr, vpz.hr, Fotografije: Razvoj.gov.hr, Facebook)

[g-gallery gid=”403388″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content