Šparoge – savršeno prirodno sredstvo za zdravlje i detoks bubrega

Vrijeme je ukusnih i superzdravih šparoga!
Imate li problema s bubrezima i mokraćnim sustavom, sada je trenutak da maksimalno iskoristite njihova ljekovita i pročišćavajuća svojstva.
Pronaći možete domaće, odnosno uzgojene, te samonikle ili divlje šparoge, koje u proljeće rastu na krškom području.
Preporučuje se konzumacija samoniklih šparoga jer su nutritivno bogatije i zdravije od uzgojenih.
Šparoge (lat. Asparagus officinalis) spadaju u višegodišnje zeljaste biljke, a ovaj drugi dio imena officinalis ukazuje na njihovu terapeutsku primjenu, poput one da djeluju kao čistači bubrega i mokraćnog trakta.
Šparoge su se još tri tisuće godina prije Krista počele koristiti u ljekovite svrhe, a podjednako su bile omiljene i u Europi i u Aziji.
Ova je biljka raširena po mnogim kontinentima jer ima mnogo podvrsta.
Neke se vrste koriste prvenstveno za prehranu, a druge samo za liječenje – poput Asparagus racemosus, znane kao shatavari, koja se već tisućama godina koristi u ayurvedi.

Jedinstvena kombinacija ljekovitih sastojaka
Osim aminokiseline asparagina, po kojoj su i dobile ime, šparoge sadrže glikolnu i folnu kiselinu, flavonoide, saponine, glutation, vitamine A, B, C, E, minerale kalcij, cink, željezo, selen, jod, magnezij i mangan te obilje kalija i fosfora.
Ovakvu kombinaciju izuzetnih ljekovitih sastojaka nećete pronaći ni u jednom umjetno proizvedenom lijeku.
Zahvaljujući saponinima i flavonoidima šparoge imaju snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluju kod bolesti srca i krvnih žila.
Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina.
Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina – flavonoida koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.
Budući da sadrže folnu kiselinu, jako su dobre za trudnice, osobito tijekom prvih mjeseci kad se plod razvija.
Porcija šparoga sadrži čak 114 posto dnevno potrebne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti.
Vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima, koji može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
Osobito fascinira činjenica da, nakon konzumacije prirodnih namirnica poput šparoga, vaše tijelo samo iz njih bira tvari koje su mu potrebne za eventualno izlječenje.
Šparoge su na vrhu liste alkalne hrane i sadrže inulin, prebiotik koji hrani prijateljske bakterije u vašem debelom crijevu.
Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.
Šparoga, uz lubenicu i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, osnažuje imunološki sustav i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma. Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

Šparoge i rak
Prema mišljenju nekih alternativnih liječnika, šparoge su izuzetno korisne za prevenciju i liječenje karcinoma. Pritom se preporučuje koristiti kuhane šparoge. Stručnjaci smatraju da se njihovim kuhanjem oslobađa asparaginaza – enzim koji pomaže uništavanju stanica raka.
Šparoge također sadrže glutation – snažan antioksidans koji štiti stanice od kancerogenih promjena. Preporučena doza je 4 jušne žlice kuhanih šparoga dvaput dnevno, ujutro i navečer.

Dobrobiti šparoga za bubrege i urinarni trakt
Mnogo je razloga zbog kojih bi se samonikle šparoge svakog proljeća trebale naći na vašem tanjuru. Šparoge imaju zvjezdani status kad je riječ o dobrobitima za urinarni trakt.

1. Prirodni su diuretik
Osobe koje boluju od bolesti bubrega sklone su visokom krvnom tlaku. Osim toga, njihovi bubrezi ne uspijevaju eliminirati suvišnu tekućinu pa se javlja i natečenost.
Budući da šparoge djeluju kao diuretik, potiču izlučivanje viška tekućine iz organizma, smanjuju natečenost te snižavanju krvni tlak.

2. Umiruju cijeli urinarni sustav
Šparoge umiruju mokraćni sustav te mogu spriječiti nastanak infekcija i upala u ovom sustavu. To je osobito važno jer infekcije urinarnog trakta mogu oštetiti bubrege i dodatno ugroziti njihovu funkciju.

3. Čiste bubrege i mjehur
Kod oštećenja bubrega narušena je njihova funkcija pa se toksini nakupljaju u krvi te mogu izazvati razna oboljenja. Upravo će šparoge pomoći u čišćenju vaših bubrega i mjehura, a samim time spriječiti nove bolesti. One također sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa i antikarcinogena koji izvrsno čisti organizam od toksina, a usto štiti vašu kožu od UV zraka.

4. Sprečavaju nastanak kamenaca
Visoke razine mokraćne kiseline u organizmu dovode do stvaranja bubrežnih i žučnih kamenaca te do drugih oboljenja.
Šparoge pomažu u razgradnji te kiseline i tako sprečavaju nastanak kamenaca.

Ostala ljekovita svojstva šparoga:
snižavaju krvni tlak
čuvaju zdravlje srca
potiču rad probave
pročišćavaju krv
snižavaju kolesterol
sprečavaju nastanak dijabetesa
imaju antireumatsko djelovanje
potiču rad jetre i žuči
sprečavaju rast gljivica
povećavaju plodnost
čuvaju zdravlje ženskog i muškog reproduktivnog sustava
ublažavaju depresiju
ubrzavaju oporavak nakon bolesti
izvrsno čiste kožu (tekućina od kuhanih šparoga je odličan tonik za kožu)

Primjena šparoga u ljekovite svrhe
Šparoge možete kombinirati s drugim namirnicama, a mogu se jesti i same – sirove, kuhane, pečene, pirjane, ukiseljene – kako tko voli.
Za maksimalan ljekoviti učinak šparoge možete kratko blanširati (ako su divlje, svega nekoliko minuta) pa izmiksati tako da dobijete pire. Pire od šparoga stavite u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjak. U hladnjaku ne bi trebao biti dulje od 4 dana jer nakon toga gube ljekovita svojstva.
Ako vam je okus preintenzivan, pire od šparoga možete razrijediti s malo vode. Svaki dan uzimajte po 4 pune žlice pirea, dvaput dnevno. Najbolje je pire konzumirati svježe pripremljen.

Recept za detoks bubrega
Sastojci:
1-2 zelene jabuke (ako više volite sladak okus, uzmite crvene jabuke)
1 krastavac srednje veličine
5 šparoga

Priprema:
Sastojke iscijedite u sokovniku. Sok se preporučuje konzumirati jednom tjedno.

Djelovanje:
Krastavac sadrži minerale koji pridonose alkalnosti organizma te opskrbljuje tijelo potrebnim elektrolitima. U kombinaciji sa šparogama i jabukama sprečava zadržavanje viška tekućine u organizmu, filtrira toksine te ih eliminira iz bubrega. Nakon što počnete piti ovaj sok, primijetit ćete snažan i neugodan miris urina. Neka vas to ne zabrinjava – to je samo znak da se vaši bubrezi čiste od toksina.

Salata od šparoga
Sastojci:
1 šalica balzamičnog octa (Aceto balsamico)
3 čajne žlice maslinovog ulja
1 čajna žlica senfa
1 čajna žlica svježeg sjeckanog mažurana
1 čajna žlica češnjaka u prahu
1 kilogram šparoga
1 veća paprika, sitno narezana
1/3 šalice sjeckanih oraha

Priprema:
Ocat kuhajte na umjerenoj vatri dok ne ispari pola tekućine. Ulijte u zdjelu i pomiješajte sa senfom, mažuranom, maslinovim uljem i češnjakom. Dodajte papar i sol.
Šparoge kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 4 minute. Ocijedite ih i dvaput isperite hladnom vodom. Prelijte šparoge i papriku dresingom koji ste napravili i posipajte sjeckanim orasima.

alternativa

(www.icv.hr, alternativa)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content