Virovitička Opća bolnica ostvarila pozitivan financijski rezultat od 200.851 kn za ožujak 2017. godine

Prije točno godinu dana Mirjana Peček postala je nova ravnateljica Opće bolnice Virovitica. Odmah po preuzimanju dužnosti uhvatila se u koštac sa zabrinjavajućom situacijom kakvu je zatekla. Sada, nakon godinu dana na čelu bolnice, kaže da joj je glavna misao vodilja bila pomoći bolnici na način da dobrobit pacijenata i dostupnost zdravstvene zaštite bude na još višoj razini. Tako se osvrnula i na najvažnije događaje i projekte koji su obilježili njen dosadašnji rad na čelu Opće bolnice Virovitica.

– Došla sam u Opću bolnicu Virovitica prije godinu dana s namjerom da njezini zaposlenici i svi stanovnici Virovitičko-podravske županije budu zadovoljni i da im je zdravstvena zaštita što dostupnija, da se neki odjeli koji su bili zatvoreni što prije otvore i da svi zajedno budemo zadovoljni. Ono što je svakako važno napomenuti jest i činjenica da je virovitička bolnica u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila projekt vrijedan 50 milijuna kuna i s tim projektom ćemo opremiti operacijske sale s centralnom sterilizacijom i jedinicom intenzivnog liječenja kao i dnevne bolnice, čime će kvaliteta zdravstvenih usluga biti znatno veća, a znatno će se skratiti i boravak naših pacijenata u bolnici. Idemo prema Europi, prema europskim standardima, težimo tome da stanovnici naše županije što kraće borave u bolnici, da u isto vrijeme dobiju što kvalitetniju uslugu i budu što zadovoljniji – kazala je ravnateljica OB Virovitica Mirjana Peček.

Dana 8. veljače ove godine bolnica je potpisala projekt u vrijednosti 50 milijuna kuna, što je po odobrenim sredstvima jedan od najvećih projekata agencije VIDRA i VPŽ. Što će se konkretno napraviti od odobrenih sredstava?

– Virovitička bolnica je bila među prvima koja je predala cjelokupnu dokumentaciju za projekt koji se sastoji od tri modula. Modul I. – opremanje operacijskog bloka, centralne sterilizacije i jedinice intenzivnog liječenja sa sobom za buđenje u vrijednosti 20.095.340 kuna; Modul II. – opremanje dnevnih bolnica u vrijednosti 6.575.187,50 kuna; Modul 3 – izgradnja i dogradnja Aneksa B1, odnosno nove nove zgrade površine 2040 metara kvadratnih u iznosu od 22.294.809,61 kuna.

Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, posebno Razvojnoj agenciji VIDRA koja je aplicirala projekt na čelu s ravnateljicom Eminom Kovač, njenom zamjenicom Nedom Martić i cijelom njihovu timu, kao i članovima našeg bolničkog projektnog tima. Najveća hvala Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru regionalnog razvoja i europskih fondova, a sadašnjem ministru poljoprivrede, na nemjerljivom doprinosu u realizaciji ovog projekta. Hvala i Tomislavu Petricu, ravnatelju SAFU-a, kao i saborskom zastupniku Josipu Đakiću, obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak te predsjedniku Upravnog vijeća OB Virovitica Igoru Androviću. Više o samom projektu bit će riječi idući tjedan nakon početne konferencije projekta pod nazivom “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica OB Virovitica” u sklopu poziva “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”. Početna konferencija će se održati u utorak, 2. svibnja, u vijećnici Virovitičko-podravske županije – najavila je ravnateljica Peček.

U vezi s poboljšanjem organizacije rada i dostupnosti zdravstvene zaštite u prethodnoj godini, te o koracima koji su poduzeti u tom smjeru zamjenica ravnateljice Edita Smiljanić, dr. med., istaknula je kako im je bila želja otvoriti Odjel psihijatrije koji je prije dvije godine bivša uprava bolnice zatvorila.

– Htjeli smo da naši pacijenti ne moraju odlaziti u susjedne bolnice i 7. travnja ove godine otvorili smo stacionarni dio Odjela psihijatrije koji je renoviran i uređen iz vlastitih sredstava, a kapacitet mu je 16 bolesničkih kreveta. Trenutačno na Odjelu rade tri naše liječnice i tri vanjska suradnika.

Živimo u vremenu kada se u cijelom zdravstvu provode velike mjere štednje. U našoj bolnici ulažemo velike napore da svi pacijenti dobiju potrebnu terapiju i adekvatnu medicinsku skrb, tako da naši pacijenti ne moraju ići u druge zdravstvene ustanove. Iznimnim zalaganjem svih zdravstvenih djelatnika smanjene su liste čekanja tako da i pacijenti iz susjednih županija dolaze u našu bolnicu. Ono što posebno treba naglasiti je da su svi zaposlenici bolnice, medicinske sestre/tehničari i liječnici, 24 sata na dan na raspolaganju pacijentima, a što oni svakako osjete i često na našim sastancima čitamo niz pohvala na račun rada u našoj bolnici. Uvijek je bilo i bit će onih koji su nezadovoljni, što je normalno jer je veliki broj pacijenata koji se zbrine u našoj ustanovi.

Zdravstvo je veliki potrošač i iziskuje velika financijska sredstva za hladan pogon. U protekloj godini nabavljena je nova medicinska oprema – dva EKG aparata i novi kreveti. Dio bolničke opreme je dotrajao, kvari se i stoga će biti nužno njegovo zanavljanje. Samo za popravak CT uređaja plaćeno je 300.000 kuna, popravak gastroskopa košta 100.000 kuna te nije lako iznaći sredstva za popravak stare i nabavku nove opreme, ali Uprava bolnice i Županija kao osnivač nastavit će i dalje raditi na zadovoljstvo kako pacijenata, tako i zaposlenika bolnice – naglasila je zamjenica ravnateljice dr. Smiljanić.

Zaposlenicima virovitičke bolnice isplaćuje se plaća do 10. u mjesecu, dobili su božićnicu, dobit će i regres, a sve aktivnosti su usmjerene kako bi svi zaposlenici bili zadovoljni. Opća bolnica Virovitica zapošljava 652 radnika i uz sav uloženi trud i napore, zajedno s podrškom Upravnog vijeća bolnice i Virovitičko-podravske županije kao osnivača, gotovo je nemoguće postići da baš svi budu zadovoljni – zaključila je ravnateljica Peček.

ob virovitica pokazatelji ozujakProšla je prva godina na čelu Opće bolnice Virovitica. Kakvi su pokazatelji financijskog poslovanja?

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu naglasiti da nakon godine dana rukovođenja bolnicom imamo iskazane pozitivne financijske rezultate. Svake treće srijede u mjesecu svi ravnatelji županijskih bolnica imaju sastanak u Ministarstvu zdravstva vezano uz financijsko poslovanje bolnica. Na posljednjem sastanku koji je održan 19. travnja, a na kojemu su nazočili i predsjednici UV bolnica bili su prezentirani rezultati poslovanja bolnica i zadovoljstvo mi je što iskazani rezultati poslovanja OB Virovitica imaju pozitivan predznak. Nadam se da će ovo pozitivno poslovanje biti vjetar u leđa da svi zajedno radimo još bolje kako bismo i u budućnosti bili pozitivan primjer i istaknuli se kao jaka regionalna bolnica.

Bitno je istaknuti kako je bolnica ostvarila pozitivan financijski rezultat od 200.851 kn za ožujak 2017. godine, a u istom razdoblju prošle godine bilježila je negativno financijsko poslovanje od 780.732 kuna.

Naša Uprava sukladno uputama Ministarstva zdravstva nastavit će i dalje racionalizirati poslovanje i iznaći dodatne mogućnosti koje će pomoći u stabilizaciji pozitivnog poslovanja na način da se zadrži standard i kvaliteta zdravstvene zaštite – zaključila je ravnateljica OB Virovitica Mirjana Peček. (www.icv.hr; bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content