8 prirodnih lijekova za otečena stopala i gležnjeve

Jesu li vam stopala otečena? Hodate li teško i osjećate bol ili nelagodu pri svakom koraku?

Ako ste primijetili da se oteklina javlja samo nakon duljeg hodanja ili stajanja, tada nema razloga za brigu. Međutim ovaj problem može nastati i zbog ozbiljnijih razloga poput nepravilnog rada bubrega ili krvožilnog sustava.

Mogući uzroci oticanja stopala su:

  • predugo hodanje ili stajanje
  • pretjerana upotreba laksativa i diuretika
  • konzumacija prevelike količine soli i ugljikohidrata
  • trudnoća ili PMS
  • zadržavanje natrija u organizmu
  • srčane bolesti i krvni ugrušak
  • alergije
  • traume

Ublažite tegobe otečenih stopala na prirodan način. Prvo otkrijte uzrok vašeg stanja, a zatim primijenite neka od ovih dobrih prirodnih rješenja. Ove prirodne metode olakšat će vam bol i nelagodu, a usto će i smanjiti otečenost stopala i gležnjeva.

1. Pijte što više vode

S obzirom na vruće dane koji su pred nama, uvijek sa sobom nosite bočicu vode. Konzumirajte barem 10 čaša mlake (ne hladne!) vode u malim gutljajima. Osim što ćete hidratizirati i detoksicirati organizam, uklonit ćete iz tijela i višak soli, koji također pridonosi oticanju nogu. Svoju vodu povremeno obogatite antioksidansima, poput vitamina C, tako što ćete u nju iscijediti malo limuna ili limete.

2. Plivajte!

Pritisak vode koji osjećate dok plivate pokrenut će pozitivne procese u vašim nogama i potaknuti protok krvi kroz vene. Povremeno plutajte na površini vode – to će vam donijeti ugodan predah od utjecaja gravitacije na vašu cirkulaciju

3. Priuštite stopalima kupku od gorke soli

Gorka sol, koja je poznata po svom opuštajućem učinku te je općenito korisna za zdravlje, brzo smanjuje bol i nelagodu koju uzrokuje oteklina. Sadrži magnezijev sulfat koji se lako apsorbira kroz kožu i potiče cirkulaciju te smanjuje otečenost. Gorku sol možete dodati u vodu pa 20-ak minuta namakati stopala. Njezina je blagodat i ta što ublažava umor mišića nogu, a možete je koristiti i protiv neugodnog mirisa stopala.

4. Isprobajte jabučni ocat

Ovaj zdravi ocat, koji je sačuvao najbolje sastojke iz jabuke, potiče vaš metabolizam i cirkulaciju. Zahvaljujući mineralu kaliju, jabučni ocat sprečava nakupljanje tekućine u stopalima i oko gležnjeva. Osim što ga možete konzumirati u hrani, dodajte ga i u kupku za stopala. U lavor s toplom vodom, koja vam seže do iznad gležnjeva, dodajte 2-3 šalice jabučnog octa (ovisno o količini vode). Namačite stopala sve dok ne osjetite da su potpuno opuštena. Stopala zatim nemojte brisati ručnikom, nego pustite da se sama osuše na zraku.

5. Napravite napitak od melase i anisa

Melasa, visoko hranjivi nusprodukt pri proizvodnji šećera, puno je zdravija od običnog šećera zahvaljujući obilju minerala, poput željeza, magnezija, kalcija i mangana. Osim što će blagotvorno djelovati na vaša stopala, koristit će cjelokupnom zdravlju. Skuhajte jednu do dvije šalice vode s pola žličice sirupa od melase i žlicom anisa. Kuhajte dok se voda ne smanji za pola. Pijte 2-3 puta dnevno i primijetit ćete smanjenje otekline.

6. Napravite kupku sa sjemenkama korijandera

Osim što smanjuje oteklinu, korijander ublažava i bol u stopalima. Kuhajte 2-3 žlice sjemenki korijandera s dvije šalice vode dok se tekućina ne smanji za pola. Kada se malo ohladi, namačite noge u ovoj kupki. Osim što smanjuje oteklinu, korijander ublažava i bol u stopalima.

7. Masirajte stopala uljem gorušice

Ulje gorušice obiluje korisnim mineralima selenom i magnezijem te ima protuupalna svojstva. Priuštite svojim stopalima svakodnevnu masažu ovim uljem kako biste potaknuli cirkulaciju i ublažili umor u nogama.

8. Upotrijebite oblog od svježih listova kupusa

Poznato je da listovi kupusa izvlače suvišnu tekućinu iz tijela. Prvo operite listove i odrežite im tvrdi dio pa ih lagano stucite ili gnječite kako bi pustili svoj sok. Stavite nekoliko listova svježeg kupusa na natečena stopala i omotajte pamučnom tkaninom. Učvrstite i ostavite da djeluje preko noći. Uskoro ćete primijetiti poboljšanje i smanjenje otekline.

Napomena:

Ako je oteklina stopala i gležnjeva stalno prisutna i bolna te osjećate i neke druge simptome, poput stezanja u prsima, svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom.

(www.icv.hr, Alternativa)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content