Alen Jurenac: Asfaltirat će se cesta do Jankovca; u Voćinu će se graditi Geo-info centar

Nakon što je nedavno imenovan ravnateljem Javne ustanove Parka prirode Papuk, Alen Jurenac predstavio je javnosti buduće aktivnosti koji će se provoditi na području Parka prirode. Najveći do sada, a svakako i najzanimljiviji, je projekt Geopriče UNESCO geoparka vrijedan više od 90 milijuna kuna koji će značajno poboljšati infrastrukturu te ponuditi posjetiteljima niz atraktivnih turističkih sadržaja.
– Projekt je od velikog značaja ne samo za Park prirode Papuk, već i za cijelu regiju, osobito Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju na području kojih će se provoditi. U sklopu navedenog projekta, između ostalog, izgradit će se multimedijalni Geo-info centar u Voćinu čime bismo zasigurno poboljšali turističku infrastrukturu. Osim Geo-info centra, uredit ćemo i Kuću Panonskog mora u ispostavi u Velikoj te dječje igralište. Također, neposredno uz Eko kamp Duboka u Velikoj, čije otvorenje očekujemo ovih dana, planiramo izgradnju adrenalinskog parka, rekao je Alen Jurenac.

DSC00350
Projekt Geopriče UNESCO Geoparka odobren je u sklopu Javnog poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora o financiranju, a provodit će se u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.
Najznačajniji izletnički lokalitet Parka prirode Papuk je Jankovac, stoga je jedna od iznimno važnih aktivnosti u sklopu navedenog projekta upravo rekonstrukcija, odnosno asfaltiranje ceste do Jankovca što će dodatno pospješiti turistički, ali i ostale vidove razvoja.
– Cesta nam predstavlja problem jer je u izuzetno lošem stanju i ako će se sve odvijati prema planu, radovi će započeti već ove godine. Rekonstrukcija uključuje samo ovaj dio koji se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji. Međutim, u pregovorima smo i s Požeško-slavonskom županijom za rekonstrukciju drugog dijela ceste kako bismo dobili jednu cjelovitu turističku priču. – ističe Jurenac.

DSC00358
Inače, prema neslužbenim procjenama, Park prirode Papuk godišnje posjeti od 150 do 200 tisuća posjetitelja, a najveći dio, osobito organizirane grupe, dolaze na Jankovac. Tamo već dugi niz godina funkcionira i istoimeni Planinarski dom, koji je u koncesiji Hrvatskih šuma, a smještajni kapacitet je 54 ležaja. Osim Planinarskog doma, tu je i Eko centar u sklopu kojeg se nalazi suvenirnica te konferencijska dvorana za školu u prirodi i slične edukacije.
– Izgradnjom spomenute infrastrukture očekujemo porast broja posjetitelja, odnosno ciljanih skupina, osobito učenika osnovnih i srednjih škola, što će zasigurno imati više nego značajan utjecaj na porast ukupnog broja posjetitelja Parka prirode Papuk, rekao je ravnatelj JU Parka prirode Papuk Alen Jurenac (www.icv.hr, mb; foto: Ž. Đaković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content