“Da se ne zaboravi”: Nastavljena edukacija djece i mladih o istini i vrijednosti Domovinskog rata

“Da se ne zaboravi” naziv je projekta kojeg već 4. godinu zaredom provodi kroz terensku nastavu Udruga branitelja Ina-Naftaplin KVIN za učenike 7.-ih razreda OŠ našičkog područja. Voditelj projekta je Ivica Kovačević, predsjednik miholjačko-našičke podružnice KVIN-a. Ciljevi projekta koji se svake godine nominira na Ministarstvo branitelja su slijedeći:

  • promicati vrijednosti i istinu i očuvati dignitet Domovinskog rata kod djece i mladih
  • povećati znanje i zanimanje novih naraštaja o Domovinskom ratu, posebno na našim slavonskim ratištima
  • iskazati mogućnost integracije braniteljskih udruga i njenih pripadnika u rad civilnog društva i dr.

Svi predavači su umirovljeni časnici Policije i HV-a, a obradili su događaje u kojima su 1990- tih aktivno sudjelovali. General Specijalne policije Mirko Horvatin govorio je o ulozi i snazi MUP-a u Domovinskom ratu, bojnik HV-a Nikola Masnikosa o ulozi bataljuna ZNG-a Našice i dragovoljaca u obrani Vukovara i pukovnik HV-a Goran Sokol o 132. našičkoj brigadi HV-a čija je Orahovačka bojna sudjelovala i u oslobađanju Voćina u prosincu 1991. godine. U ovim terenskim predavanjima na mjestima događanja sudjelovalo je oko 160 učenika i nastavnika OŠ Dore Pejačević i Kralja Tomislava iz Našica. Nakon predavanja u školi i obilaska našičke vojarne, učenici su položili su vijence i zapalili svijeće Stjepanu Mlakaru u Pušini, mučki ubijenom policajcu 11.8.1991., prvoj hrvatskoj žrtvi na papučkom području.

DSC01973

Na Jankovcu su se učenici malo odmorili, poigrali i ručali. U Voćinu im se, nakon poklona žrtvama četničkog masakra, kratko obratio načelnik Predrag Filić, a Darko Božičković, svjedok događaja 13.12.1991., ispričao je genezu okupacije Voćina od sredine kolovoza 1991. do spomenutog dana oslobađanja Voćina. Ukupno je 47 nevinih civilnih žrtva Voćina i Huma ubijeno u tom periodu, kao zalog hrvatske slobode. Potresno svjedočenje gospodina Božičkovića duboko se urezalo u srca i pamet nazočnih učenika. Predsjednik slatinskog Časničkog zbora umirovljeni pukovnik Vlado Međumurac, nakon polaganja vijenca pred spomenikom 24 žrtve Četekovca, Balinaca i Čojluga na četekovačkom groblju, podsjetio je nazočne na nevine civile koje su „komšije“ iz susjednih sela izmasakrirali tog sunčanog 4. rujna 1991., a ostale suseljane spasili malobrojni domaći branitelji kroz polja kukuruza.

Svi sudionici ovih edukacija osjećaju da je njihova čast i obveza svjedočiti istinu o Domovinskom ratu i prenositi je mlađim naraštajima kako bi ti dani ponosa i slave, ali i tuge, ostali zauvijek u srcima mladih kao zalog i polog slobode domovine Hrvatske koja je plaćena ogromnim žrtvama i razaranjima. (www.icv.hr, vj)

[g-gallery gid=”411452″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content