Državni ured za reviziju: Od 20 županijskih uprava za ceste 8 dobilo bezuvjetno mišljenje među njima je i ŽUC Virovitičko-podravske županije

Državni ured za reviziju obavio je reviziju 20 županijskih uprava za ceste za 2015. godinu, od čega je osam uprava dobilo bezuvjetno, a 12 uvjetno mišljenje, izjavila je u petak pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Sva izvješća su, kako je rekla, dostavljena Hrvatskom saboru, Državnom odvjetništvu (DORH) te su objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju.

S obzirom da su županije osnivači županijskih uprava za ceste (ŽUC) o revizijama su obaviješteni i svi župani, Hrvatske ceste, Udruga županijskih uprava za ceste i nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju dobile su uprave za ceste Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Županijsku upravu za ceste Karlovačke županije, te županijske uprave za ceste Istarske, Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije.

  • Ono što se generalno može reći nakon obavljenih revizija je da županijske uprave za ceste uspješno izvršavaju svoju zadaću zbog koje su i osnovane, a to je održavanje i građenje cesta- kazala je Čoh Mikulec.

Za te je namjene u 2015. uloženo 778,5 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupnih rashoda županijskih uprava za ceste, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora.

Nepropisni postupci u vrijednosti 24,7 milijuna kuna

  • Među utvrđenim nepravilnostima kao najčešće Čoh Mikulec je izdvojila da se ŽUC-evi nisu pridržavali propisanih postupaka javne nabave pri nabavi radova i usluga. Tako je bez primjene propisanih postupaka javne nabave nabavljeno radova i usluga u vrijednosti 24,7 milijuna kuna – kazala je.

Česte su nepravilnosti i da kod nabave službenih automobila nisu prethodno analizirani načini nabave kako bi se utvrdio koji je najbolji način nabave, a za korištenje automobila ne vodi se evidencija o njihovom korištenju.

Državni ured za reviziju upozorava i kako za financijske planove županijskih uprava za ceste nije pribavljena suglasnost županije, a među nepravilnostima je i što su nagrade i naknade zaposlenicima isplaćivane u iznosima većim od utvrđenim unutarnjim aktima.

Nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, kao što su primjerice neevidentiranje potraživanja za godišnju naknadu za ceste, utjecale su na točnost i istinitost podataka iskazanih u financijskim izvješćima, a ŽUC-evi na mrežnim stranicama ne objavljuju sve informacije i dokumenti koje bi trebali objavljivati u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, nepravilnosti su na koje u reviziji financijskih izvještaja i poslovanju županijskih uprava za ceste u 2015. godini upozoravaju iz Državnog ureda za reviziju. Originalni članak možete vidjeti ovdje. (lider.media)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content