Počeli radovi na modernizaciji kotlovnice “Obrtnik”, pete kotlovnice u sustavu javnog grijanja u gradu Virovitici

Instalaterski obrt Termo Joso počeo je s radovima na modernizaciji kotlovnice “Obrtnik”, ukupno pete kotlovnice u sustavu javnog grijanja u gradu Virovitici. Dobra je to vijest za stanare 93 stana, vlasnike 4 ugostiteljska objekta i djelatnike i učenike Osnovne škole Vladimir Nazor, koja se također grije na kotlovnicu “Obrtnik”.

Radovi će obuhvatiti ugradnju dva plamenika, automatike, cirkulacijske pumpe te plinomjera, objašnjava Matija Mustač, direktor Poslovnog parka Virovitica d.o.o., koji je zadužen za održavanje zgrada i opskrbu toplinskom energijom.

– Investicija je vrijedna oko 190.000 kuna s PDV-om, a modernizacijom kotlovnice “Obrtnik” građani bi već sljedeće sezone trebali imati kvalitetnije grijanje i račune manje za deset posto – procjenjuje Matija Mustač. Ova kotlovnica posljednja je od ukupno pet u sustavu javnog grijanja. Prošle godine zajedničkim sredstvima Grad Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Fond za zaštitu okoliša uložili su 2,4 milijuna kuna u zamjenu stare četiri. Pomak ka boljem grijanju pozdravljaju i u Udruzi suvlasnika stanova Južni blok. Na njihovu inicijativu Poslovni park je kupio opremu za modernizaciju kotlovnice.

mlokotlovnica3 CustomUskoro kolektivno grijanje na geotermalnu energiju

Pitanje kolektivnog sustava grijanja bio je pravi “gordijski čvor” grada, kaže gradonačelnik Ivica Kirin. Uoči početka radova, zahvalio je svim suvlasnicima i udruzi Južni blok, koja je pridonijela da se pronađe i pokrene rješavanje problema vezanih uz pitanje javnog grijanja. – Za ovu smo kotlovnicu morali čekati 12 godina dok ne riješimo imovinsko-pravne odnose, prije negoli počnemo s konkretnim radovima – rekao je I. Kirin.

Kotlovnica “Obrtnik” rješavana je u nekoliko faza, objasnio je. – Prvo su stanarima smanjeni troškovi do 30 posto, ovisno koliko se tko grijao. U ovoj fazi s novom opremom skida se dodatnih 20-30 posto na grijanju. Neki od stanara tako će imati i uštedu do 50 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu – smatra gradonačelnik Ivica Kirin. Najavio je da stiže dobra vijest vezana za budućnost cijelog sustava grijanja. – Planiramo iskoristiti geotermalne izvore po uzoru na mađarske susjede. Napravili smo predstudije za izradu geotermalnih bušotina, iskoristit ćemo prirodni potencijal, vodu temperature između 65 i 72 stupnja Celzijusa na 1800 metara dubine. U roku od nekoliko godina iz tih izvora planiramo grijati ne samo zgrade, nego i plastenike, škole i sve važne objekte u gradu i okolici – objasnio je I. Kirin. (www.icv.hr; mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content