U poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci u Slatini u rad pušten bioplinski pogon poduzeća Biointegra vrijedan 53 milijuna kuna

Prema riječima gradonačelnika Slatine, Ivana Roštaša, sve je počelo prije desetak godina, kada se krenulo prvo s idejom,investicije vrijedne 53 milijuna kuna, koja je „puštena u rad” na svečanosti u petak u Poduzetničkoj zoni Kućanica – Medinci. Naime, u pogon je pušteno bioplinsko postrojenje tvrtke Biointegra kapaciteta 2,4 MW električne energije, a prema riječima predsjednika Uprave, Olega Maksimova, u planu je skorašnja izgradnja sušare za žitarice s ciljem iskorištenja toplinske energije nastale kao nusproizvod procesa proizvodnje.

Sve to moglo se čuti na prigodnoj svečanosti, kojoj je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i član Uprave tvrtke Biointegra Pavel Levitov, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović…

Biointegra je osnovana prije nekoliko godina, inače sa svojim partnerima i sestrinskim tvrtkama posluje diljem Europe. Trenutno na području Slatine imaju 90 kooperanata, a u skoroj budućnosti, nakon otvorenja novog pogona, sestrinske tvrtke Bioplin proizvodnja, očekuje se da će ih imati 150.

IMG 8659– Zadovoljstvo nam je imati nove investitore jer to znači i otvaranje novih radnih mjesta, budućnost za naše poljoprivrednike. S novim pogonom, proširit će s lista kooperanata, a osim toga, ovo nam pokazuje kako je Virovitičko-podravska županija, energetski i ekološki osviještena županija. Hvala i našim investitorima i gradu Slatini na ovoj investiciji – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović…

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je govorila o tome kako od ideje do realizacije treba nekada proći puno vremena, ali da i ovakvi projekti pokazuju kako se svaki trud isplati.

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, je između ostalog rekao.
– Ovakvi pogoni nose direktna nova radna mjesta. Kooperanti nalaze zajednički jezik s investitorima, oni prodaju električnu energiju i svi su zadovoljni jer je ovo zdrav proces ulaganja. Ovo je još jedan pokazatelj da se u Slavoniji može dobro živjeti od poljoprivrede.
Predsjednik Uprave Oleg Maksimov je, inače, najavio i nova slična ulaganja u obližnjem Viljevu kao i Donjem Miholjcu. (vpz.hr, slatina.hr; foto: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”406910″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content