Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić odali počast petorici virovitičana stradalih u operaciji “Bljesak”

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak”, koja je uz “Oluju” najvažnija vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, počela je u 5.30 sati prvog svibnja 1995. godine i navijestila da su Oružane snage Republike Hrvatske spremne i sposobne osloboditi okupirana područja Republike Hrvatske, slomiti ideju stvaranja Velike Srbije sa zamišljenom granicom na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. U vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” oslobođena je zapadna Slavonija, odnosno oko 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske, točnije rečeno okupirano područje od ceste Pakrac – Požega do državne granice na rijeci Savi, između gradova Požege i Nove Gradiške s istočne strane i gradova Pakraca, Lipika i Novske sa zapadne strane.

U njoj je sudjelovala i vrlo značajan doprinos dala i 81. gardijska bojna Hrvatske vojske iz Virovitice, ali i ostali bojovnici s našega područja, kao i pripadnici MUP-a, posebice Specijalne jedinice „Omege“ iz Bjelovara. Nažalost u “Bljesku” su poginula petorica pripadnika 81. gardijske bojne s područja bivše općine Virovitica – Nenad Sočec, Marijan Štukar, Nebojša Buha,, Jozo Livaja i Slavko Biondić, 21 pripadnik je ranjen, a i znatan je broj pripadnika ozlijeđen. Ukupno su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 162.

Tim povodom počast poginulim braniteljima na spomen obilježju u Okučanima odali su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić. (www.icv.hr)