Predrag Filić kandidat HDZ-a za načelnika najmlađe općine u Hrvatskoj, općine Voćin

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Voćina na predstojećim lokalnim izborima je Predrag Filić, aktualni načelnik Općine u drugom mandatu. Predrag je rođen 1980. godine u općini Vitine u Republici Kosovo, a 1992. godine doseljava zajedno s roditeljima u Voćin gdje završava osnovnu školu koju je do 5. razreda pohađao u Letnici. Opću gimnaziju završava u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, nakon čega upisuje Šumarski fakultet u Zagrebu koji završava u rekordnom roku. Po završetku fakulteta počinje raditi kao pripravnik u Hrvatskim šumama, a potom obnaša dužnost revirnika.

Načelnik Općine Voćin, koja prema posljednja dva popisa stanovništva ima najmanji prosjek godina starosti, postaje 2009. godine. Od 2010. do 2013. godine paralelno je obnašao dužnost načelnika i upravitelja Šumarije općine Voćin. Oženjen je i otac jednog djeteta, a kao svoje hobije navodi lov, nogomet i biciklizam.

Nakon niza odrađenih projekata na komunalnoj infrastrukturi, naglasak će biti na turističkoj

Protekli mandat Predraga Filića obilježio je intenzivan rad na razvoju komunalne infrastrukture. Proračuni za 2015., 2016. i 2017. godinu su rekordni u povijesti Općine. U protekle dvije godine investicije su bile 10 milijuna kuna, a izvorni prihodi općine su otprilike oko 2,3 milijuna kuna.

S obzirom na skromne proračunske mogućnosti, odrađen je niz projekata velikih iznosa bez uvođenja nameta stanovnicima.

– Izuzetno smo zadovoljni investicijskim ciklusom koji smo odradili na infrastrukturi. Rezultat toga je niz uspješno odrađenih projekata. Mi smo jedna od rijetkih općina koja je povlačila sredstva iz IPARD programa uz pomoć naše Razvojne agencije VIDRA. Zatim, tu je kanalizacijski sustav naselja Voćin, završili smo izgradnju Doma u Ćeralijama, priveli smo kraju radove na sportskom terenu i zgradi NK Ćeralije gdje će se nalaziti prostori kluba i svlačionice. Tu je i niz manjih, ali ne manje važnih projekata kao što je asfaltiranje nerazvrstanih cesta, staza, uređenje poljskih putova… Trenutno je u fazi provedba projekta kojim ćemo riješiti problem pitke vode u Voćinu. Naime, ove godine završavamo s našim izvorištem Sobunar kojim se pitkom vodom opskrbljuju stanovnici Voćina i tako ćemo nakon mnogo ulaganja u vodovodni sustav zatvoriti priču vodovoda – rekao je Predrag Filić.

Izdvajanja za vrtić od 200 kuna po korisniku su među najmanjima u Republici Hrvatskoj

Što se tiče gospodarstva, aktualni načelnik i kandidat za načelnika u novom mandatu Predrag Filić ističe da je Općina dala potpore pčelarima kako bi im se pomoglo da prebrode loše godine. Također, redovno daju potporu svim studentima, sufinanciraju prijevoz srednjoškolaca, kao i rad dječjeg vrtića, jednog od najjeftinijih u županiji – roditelji moraju izdvojiti samo 200 kuna po korisniku.

Brojne investicije u planu su i u narednom razdoblju. Dok je u protekla dva mandata naglasak bio na komunalnoj infrastrukturi, u sljedećem će biti na turističkoj.

– Neki od projekata koji će tome pridonijeti su svakako izgradnja Geo-info centra Voćin. To je naša najveća kapitalna investicija vrijedna 6 milijuna eura koje je nositelj Javna ustanova Parka prirode Papuk. Osim toga, projektirali smo Kongresni centar koji planiramo uskoro nominirati na IPA CBC prekograničnu suradnju s Mađarima. Tu je i sportski centar koji će pridonijeti razvoju sportskog turizma. Planiramo i uređenje tematskih turističkih staza s obzirom na naš Park prirode Papuk koji je zanimljiv za tu vrstu turizma. Nadalje, u Hrvatskim vodama osigurali smo dio sredstava da već ove godine nastavimo s kanalizacijom u naselju Voćin, a uskoro ćemo aplicirati još dvije faze te iduće godine izgradnju za Ćeralije-Bokane – ističe Predrag Filić.

No to nije sve, nominirana je gradnja još jednog vrtića u naselju Ćeralije, a nominirat će se i Sportski centar Voćin. U planu je i izgradnja staračkog doma….

– Interes za izgradnju proizlazi iz toga što imamo radnu snagu koju želimo zaposliti, a umirovljenicima, kako s područja općine, tako i šire regije, želimo omogućiti kvalitetan smještaj.

Nastavit ćemo i s potporama malim seoskim gospodarstvima kao bi mogli egzistirati na ruralnom prostoru, kao i s ulaganjem u našu poduzetničku zonu. Prvi investitori su već tamo te vjerujemo da će se i tamo otvoriti dobar dio novih radnih mjesta. – zaključuje Predrag Filić.

Kandidat za zamjenika načelnika je Roko Perić, također inženjer šumarstva. (hdz-vpz.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content