SŠ Stjepana Sulimanca izvrstan je primjer dobre prakse strukovnog obrazovanja

U Multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je Forum promocije strukovnog obrazovanja. Središnja je tema Foruma je bila promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prezentiralo i dva najbolja primjera strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj: Srednju školu Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Brooda i Srednju školu Stjepana Sulimanca iz Pitomače!
Ove dvije izvrsne škole prezentirali su njihovi ravnatelji Josip Ivoš i Vlado Prskalo. Ravnatelji su govorili o vlastitim iskustvima, napretku, ciljevima i izazovima s kojima se susreću. Ravnatelj Ivoš je naglasio da je uz izvrstan rad nastavnika i suradnju s učenicima i roditeljima, ključ uspjeha i izvrsna suradnja s lokalnom zajednicom – Općinom Pitomača i Virovitičko-podravskom županijom koje su pokazale brigu i razumijevanje za potrebe srednjoškolskog obrazovanja u Pitomači te financirali strateške projekte poput izgradnje i opremanja nove školske zgrade.

– Ovo je velika čast i priznanje za na naš rad, rezultate i projekte koje je Srednja škola Stjepana Sulimanca posljednjih godina realizirala i postigla. Ovo će nam biti poticaj da i u budućnosti nastavimo kvalitetno raditi te da ostanemo primjer dobre prakse. Srednja škola Stjepana Sulimanca i dalje će biti ponos naše Općine i Županije te ambasador strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Josip Ivoš.
Forum je otvorio ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Ministar se na odlične primjere strukovnih škola u Hrvatskoj te istaknuo kako se na tjednoj bazi sastaju operativni timovi sastavljeni od predstavnika nadležnih ministarstava, agencija i svih dionika s ciljem unaprjeđenja strukovnog obrazovanja. Na Forumu su nazočili veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj gosp. Stefan Estermanni, te direktor Europskoga centra za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEFOP) gosp. James Calleja.

Forumu su prisustovali svi ključni dionici sustava strukovnog obrazovanja: pročelnici sektora ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnatelji agencija, predstavnici različitih ministarstava, predstavnici hrvatskog gospodarstva i komora, koji su predstavili svoje aktivnosti s ciljem promocije strukovnog obrazovanja te buduće planove na tom području. Također, predstavljene su i buduće aktivnosti unaprjeđenja strukovnog obrazovanja koje će Ministarstvo u suradnji s dionicima strukovnog obrazovanja provoditi u nadolazećem razdoblju.

Uz navedeno, obuhvaćene su i teme od iznimne važnosti za pozicioniranje Republike Hrvatske u europskome kontekstu. Na Forumu su predstavljena dva međunarodna projekta u kojima sudjeluje Ministarstvo znanosti i obrazovanja – CEDEFOP Thematic Country Review on Apprenticeship in Croatia i Modernisation of Vocational Education and Training Programmes u sklopu Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje. (www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr)