U subotu brza i prolazna promjena vremena

Prema rješima našeg meteorologa Kristijana Paljara iznadprosječna toplina obilježila je i jučerašnji dan na području VPŽ. Na području Virovitice u najtoplijem dijelu dana mjerili smo +28.6°C. Za „dlaku“ nam je izbjegao prvi vrući dan ove godine. Samo nas je 1.4°C dijelilo od prvih trideseti ili prvog vrućeg dana. U prosjeku tijekom svibnja imamo jedan vrući dan a, u sezoni oko tridesetak. Tlak zraka u blagom je padu.

Sa sjeverozapada nam se polako približava dolina s hladnom frontom. Frontalni sustav će tijekom današnjeg dana djelovati na vremenske uvjete na području HR, pa tako i VPŽ. Zahvaljujući iznadprosječno visokim temperaturama zraka koje smo imali proteklih dana, vlažniji i hladniji zrak u sklopu hladne fronte koju očekujemo tijekom današnjeg dana za posljedicu će imati lokalno i izraženije vertikalne, tornjaste atmosferske razvoje. Najveća vjerojatnost kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom lokalno izraženijih je tijekom poslijepodneva te u noći sa subote na nedjelju.

Mjestimice uz izraženije atmosferske razvoje (Cb) očekujemo tuču, obilniju količinu kiše u kratkom vremenskom periodu, izraženiju grmljavinsku aktivnost te umjeren do jak vjetar promjenjiva smjera. Temperature zraka od sredine dana u padu… Nedjelja donosi razvedravanje, temperature zraka u odnosu na petak i subotu za desetak stupnjeva niže te vjetrovito vrijeme. Sjeverni vjetar mjestimice bi mogao puhati 30-50 km/h. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content