Svečano obilježena 90. godišnjica Šahovskog kluba Virovitica

Proteklog vikenda je u Virovitici svečano obilježena 90. godišnjica Šahovskog kluba „Virovitica“, koji je uz NK „Vegešku“, najstariji sportski kolektiv u gradu. Riječ je o klubu, koji je u proteklih devet desetljeća postigao niz zapaženih rezultata, ali pored uspona imao je i padova i to u nekoliko navrata kada je ostajao bez vlastitih klupskih prostorija.
Virovitičani nisu bili zainteresirani za šah sve dok u grad nije stigao češki inženjer Franjo Červenka. On je okupio skupinu zainteresiranih za igru na 64 crno-bijela polja, te je 1925. godine pri Virovitičkom građanskom športskom klubu osnovana šahovska sekcija, dok je 16. svibnja 1926. osnovan i šahovski klub, koji je već od prvih dana s ponosom nosio ime grada – Virovitica. Bio je to nakon klubova iz Zagreba, Osijeka, Varaždina i Karlovca, tek peti klub registriran pri Hrvatskom šahovskom savezu, čime je postao jedan od najstarijih klubova u državi.
Virovitičkim šahistima izuzetan jubilej čestitali su i brojni gosti među kojima i predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Roland Tomašić, predsjednik Šahovskog saveza Virovitičko-podravske županije Miroslav Tot, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije Željko Matkun, te pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice i član skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora Alen Bjelica, koji je i najavio svesrdnu podršku gradske uprave oko izdavanja vrijedne monografije o povijesti šaha u Virovitici. Predsjednik Šahovskog društva „Virovitica“, Marko Stipandić uručio je pokroviteljima i sponzorima svečanosti prigodna priznanja, a posebnu spomenicu najdugovječnijem članu društva Branimiru Markotiću, koji je više od šezdesetak godina bio i jedan od najboljih šahista u gradu.
U sklopu proslave 90. obljetnice ŠD „Virovitica“ domaćini su odigrali dvokružni prijateljski meč sa ŠK „Stridon“ iz Štrigove, koji su standardni članovi Prve B Hrvatske šahovske lige. Susret je završio miroljubivo, bez pobjednika 12:12. Rezultati po pločama: Frank – Trbojević 0:2, Stipandić – Škvorc 1:1, Vidalina –Lesar 0:2, Vanđija – Tomašić 1:1, Golubić – Žižak 1,5:0,5, Brkić – Čolić 0:2, Ivanković – Matkun 1:1, G. Knežević – Husajina 1:1, F. Knežević – Pongrac 1,5:0,5 Lijović – Colev 2:0, Požežanac – L. Pergar 2:0 i Pucan – G. Pergar 1:1.
Vrijedan šahovski jubilej u Virovitici obilježen je i jakim brzopoteznim turnirom uz sudjelovanje čak dvadeset i pet šahista iz Virovitice, Štrigove, Krapine, Gradine, Špišić Bukovice, Čakovca, Preloga i Varaždinskih Toplica. Nakon 9. kola odigranih po Švicarskom sistemu prvo mjesto osvojio je Mladen Trbojević(FM), član ŠK „Stridon“ Štrigova sa 8 bodova, dok je drugi bio njegov klupski kolega, inače predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Roland Tomašić(MK) sa 7 bodova, koliko su osvojili i najbolji članovi ŠD „Virovitica“ Marko Stipandić(MK) i Zdenko Vanđija(MK), dok je peti bio domaći prvokategornik Miroslav Golubić s 5,5 bodova.
Opširnije pročitajte u idućem broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr, tm)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content