„Tajni predmeti“ na Danima otvorenih vrata Strukovne škole Virovitica

U sklopu programa Dani otvorenih vrata Strukovne škole Virovitica održano je predstavljanje i radionica o nekadašnjim kuhinjskim predmetima i pomagalima, a u sklopu projekta „Mikeški jestvenik“. Uz domaćine sudjelovali su i učenici Industrijsko-obrtničke škole te Gradski muzej Virovitica. Strukovna škola je uz ostala brojna usmjerenja i predmete u nastavi, predstavila i smjer kuharstva s posebnim naglaskom na ovogodišnji odobreni projekt financiran od strane Ministarstva turizma.

Ovo je bila prigoda da se budući i sadašnji učenici upoznaju s brojnim nekadašnjim predmetima koji su služili u virovitičkim kućanstvima za pripremu jela. Zainteresirani su se tako mogli okušati u isprobavanju mlinca za kavu i mlinčića „za cuker“, zatim isprobati samljeti sušeni kruh u prezle, usitniti klinčiće u avanu, „aptrajbati“ vrhnje i napraviti maslac, „ispasirati paradajz na pasirki“, pjenjačom napraviti snijeg od bjelanjaka i drugo. Uz praktični rad na navedenim pomagalima priložen je i radni listić povezivanja fotografije i naziva nekadašnjih predmeta što je imalo za cilj dodatnu edukaciju.

Učenici koji sudjeluju u projektu „Mikeški jestvenik“ u sklopu nastave kuharstva pripremili su i dvije slastice prema receptima zapisanima 1938. godine. Isprobavali su se tako kolači od krumpira i pita od čvaraka. Čuđenje predmetima, isprobavanje, mirisi, okusi, zanimacija za recepte i smijeh pri upotrebi nekih pomagala bili su dio lijepe atmosfere koji prati “Mikeški jestvenik”.

(www.icv.hr, žđ, jjp; Foto: J. Jurković Petras)

[g-gallery gid=”408108″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content