Tribina o motorima u srijedu, 17. svibnja u virovitičkoj knjižnici

Društvo strojara „Oto Horvat“ Virovitica organizira tribinu na temu MOTORI u srijedu, 17. svibnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Auto-moto društvo Virovitica je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća jednom godišnje u gradu Virovitici organizirao moto trke. Taj događaj je bio velika atrakcija za Virovitičane i širu okolicu. Trke su uvijek otvarali vozači amateri, odnosno natjecatelji koji nisu bili organizirani ni u jednom auto-moto klubu, a natjecali su se u najmanjoj kategoriji prema zapremini i snazi motora. U to vrijeme bili su to Tomos motori tipa T-12, kasnije T-14 i T-15, koji su se masovno koristili u svakodnevnom prometu, kao npr. danas skuteri.

Da bi ih pripremili za natjecanje njihovi vozači prionuli su poslu pa su iz motora koji nisu bili konstruirani za utrke različitim „preradama“ nastojali izvući što više snage i broja okretaja kako bi u odnosu na konkurenciju imali veće šanse za osvajanje trofeja. Radilo se to s entuzijazmom, ali ne i sa znanjem. Motor je sličan muzičkom instrumentu. Svi njegovi parametri su sinkronizirani odnosno podešeni da bi radio besprijekorno. Dirne li se u jedan parametar pokvari se sinkroniziranost ostalih, baš kao kad se „raštima“ klavir, gitara ili neki drugi muzički instrument.

U tom prepravljanju neki su i uspjeli, a mnogi nisu. Bit je što nitko nije znao zašto mu je pošlo za rukom da motor daje više snage uz istu „kubikažu“, a isto tako oni kojima to nije uspjelo nisu znali zašto nisu uspjeli. Ova tribina o MOTORIMA bi trebala na ta pitanja dati odgovore. Dođite i saznajte ih na tribini. Predavač je Virovitičanin Goran Grbac, diplomirani inženjer strojarstva, zaljubljenik u motore koji je i sam radio na njihovim preinakama i konstrukcijama.

(www.icv.hr, bk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content