U Čačincima održano “Tijelovo 2017”, najljepša snaša je Barbara Knežević iz KUD-a ”Berda” Brestovac

U Čačincima je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ”Čačinci” i Turističke zajednice općine održana 6. duhovna i kulturno – zabavna manifestaciju “Tijelovo 2017.” Manifestacija je obuhvaćala duhovnu i kulturnu dimenziju kroz prikaz običaja na području općine Čačinci. Prvi sadržaj bila je Tijelovska procesija ulicama Čačinaca koju je predvodio župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Crnac, Josip Marić, a sklopu koje su pjevane tradicionalne duhovne pjesme. Središnji događaj procesije bile su molitve ispred dvije postavljene postaje. Nakon procesije, u športskoj dvorani održana je tradicionalna smotra folklora na kojoj je nastupilo 8 kulturno-umjetničkih društava i to KUD “Tomislav” iz Sibinja, KUD “Berda” Brestovac, KUU “Voćin” iz Voćina, KUD “Mikleuš” iz Mikleuša, HKUD “Harkanovac” Harkanovci, KUD “Seljačka Sloga” iz Šljivoševaca, KUD “Zagorci” iz Beljevine te domaćin KUD “Čačinci” Nazočne je na početku smotre pozdravio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ zahvalivši se svim sudionicima programa te ljudima koji su dali nesebičan trud u organizaciji manifestacije.

Smotru je otvorio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalivši organizatora i Općinu što na ovaj način čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu ovoga kraja i cijele Slavonije te naravno, Virovitičko-podravske županije.

Smotri su nazočili i zamjenik načelnika općine Čačinci i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac, predsjednik Općinskog vijeća Čačinci Tomislav Tomić te izaslanstvo općine prijatelja Csavoly iz Mađarske. Na kraju smotre održana je revija i izbor za najljepšu snašu Tijelova 2017. na kojoj su se predstavile izabrane snaše iz svih osam KUD-ova. Povjerenstvo je najljepšom proglasilo Barbaru Knežević iz KUD-a ”Berda” Brestovac koja je uz prezentaciju narodne nošnje svoga kraja izrecitirala pučku pjesmu koju je sama napisala…

Tijelovo 2017. zaključeno je sjajnim koncertom Tamburaškog sastava Fijaker iz Osijeka i odličnog međimurskog solista Mirka Švende Žige s kojima su oko 1000 ljudi, folkloraša i mještana svih okolnih mjesta plesali i pjevali do duboko u noć te time dokazali kako je čačinačko Tijelovo zaštitni znak svoje općine, ali i Virovitičko-podravske županije i ovoga dijela Slavonije. (www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)