FOTO: Povodom 25. rođendana Glazbenog festivala publika u Pitomači uživala u nezaboravnim stihovima Drage Britvića

Svake godine za Vidovo pitomačkim krajem odjekuje Podravina, njena glazba i stih. Tu gdje pjesme uče se od ptica, gdje se spajaju kaj i što, ove godine slavi se 25. Glazbenog festivala pjesme Podravine i podravlja. Tim povodom, uoči dviju tradicionalnih festivalskih večeri, pitomačkom Sportskom dvoranom odjekivali su stihovi koje je napisao poznati hrvatski tekstopisac Drago Britvić. Ime ovog pitomačkog sina i pjesničkog velikana redovito se spominje uz imena šestorice osnivača, jer upravo je pod autoritetom Drage Britvića Glazbeni festival stasao i odrastao, slavio obljetnice… Drago Britvić je antologijski opjevao svoj kajkavski kraj, svoju Pitomaču, Aršanj, ali i Zagreb u kojem je živio. S jednako velikom ljubavlju i žarom Drago je pjevao i o moru, maslini i kamenu.

IMG 5603

Maslina je neobrana“, „Budi noćas mirno more“, „Potraži me u predgrađu“, „Mirno teku rijeke“, „Oko jene hiže navek tiči lete“, „Svirci moji“ samo su neke od pjesama koje su se mogle čuti na večeri posvećenoj Dragi Britviću, a koju je organizirao Centar za kulturu koji nosi njegovo ime. Uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, Matije Dedića i Zorana Mišolongina, nastupili su Klapa Larus, Podravski mužikaši i Svirci moji, kao i solisti: Ksenija Erker, Đani Maršan, Đuka Čaić, Danijela Pintarić, Boris Ćiro Gašparac, Tomislav Brajša, Vlatka Kopić Tena, Stjepan Lach i Kristina Domović.

IMG 5634

Među brojnom publikom koja se prisjetila stiha i ostavštine ovog pjesničkog velikana bili su i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, zamjenik načelnika Ivan Erhatić, predsjednik Općinskog vijeća Pitomače Rikard Bakan, vd ravnatelja Centra za kulturu „Drago Britvić“ Rajko Stilinović… Program su vodili Branko Uvodić i Rosanda Tometić-Kokanović.

Bogata glazbena Večer završila je prelijepom pjesmom „Bože čuvaj Hrvatsku“ koju je također napisao Drago Britvić, a uglazbio Đani Maršan. (icv.hr, mb; foto: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”413749″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content