Hrvatski doručak u Čačincima: Svjetski stručnjaci oduševljeni radom hrvatskih OPG-a

U organizaciji Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala, a uz domaćinstvo i podršku Općine Čačinci i Parka prirode Papuk, na OPG-u Knežević u Čačincima održan je Hrvatski doručak, događaj u sklopu 3. međunarodne znanstvene konferencije “Sustainability challenges in agroecosystems” (Izazovi održivosti u agro eko sustavima). OPG Knežević bavi se poljoprivrednom proizvodnjom dugi niz godina. Obrađuju oko 300 ha zemljišta koje je zasijano pod pšenicom, sojom, merkantilnim i silaznim kukuruzom.

2206hrvatskidorucak2

Rade usluge u poljoprivrednoj proizvodnji od pripreme tla, sjetve, njege usjeva pa sve do same žetve i prijevoza u skladišta ili silose:
-Na OPG-u Knežević ovim Hrvatskim doručkom provodimo treći dan konferencije koja je izuzetno značajna, ne samo za Hrvatsku, nego i centralnu europsku cijelu, a održava se u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Moram reći da je organizacija skupa iznimno kvalitetna, a posjećenost zaista velika jer nam sudjeluju stručnjaci i znanstvenici 25 svjetskih zemalja, i htjeli smo to sve zajedno začiniti jednim tradicijskim, hrvatskim doručkom kod naših dobrih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača koji su uvijek bili otvoreni za suradnju, a među njima je svakako i obitelj Knežević iz Čačinaca kod kojih naše društvo već godinama provodi pokuse raznog karaktera. Ovo je jedan završni čin konferencije i to je ono što strancima ostaje zauvijek u sjećanju, a mi smo htjeli da to bude kušanje naših domaćih specijaliteta, da upoznaju naša polja i vide jedan dobar primjer našeg gospodarstva, upoznaju kvalitetne poljoprivrednike koji imaju viziju i znaju napredovati i pokazati hrvatske i slavonske mogućnosti. – kaže predsjednik HDPOT-a prof. dr. Danijel Jug.

2206hrvatskidorucak6

Ovo društvo godinama surađuje s poljoprivrednicima i stručnjacima iz cijelog svijeta, može se li se i kako usporediti poljoprivredna proizvodnja u svijetu i kod nas:
-Uvijek trebamo gledati s kojeg aspekta promatramo kvalitetu rada ili proizvoda. Mi imamo izvanredne stručnjake, a tu ne mislim samo na nastavnike i profesore sa studije, nego i stručnjake koji rade na svojim OPG-ovima jer to su ljudi koji poznaju i prate tehnologiju, a moram reći da su nažalost često limitirani uvjetima pri čemu mislim najčešće na nedostatak financijskih sredstava. No, tehnologije ne manjka, oni to znaju raditi, samo im treba pružiti priliku i mogućnost i pokazat će daleko više. OPG Knežević je jedan stvarno primjer jednog iznimno kvalitetnog rada na OPG-u, evo baš za vrijeme ovog posjeta mi jedan kolega iz Engleske, rodom iz Australije, rekao kako je ostao izuzetno impresioniran ovim gospodarstvom, a redovno obilazi slična imanja po cijelom svijetu i ono što ga je posebno oduševilo je gostoljubivost domaćina i pogotovo mehanizacija kojom raspolažu. OPG Knežević je pokazatelj kako se radi danas u modernom dobu, puno su sredstava povukli iz Europske unije i mi smo i danas ovdje rekli da se ne treba bojati takvih stvari, nego hrabro se uhvatiti u borbu za svoje imanje, učiti iz dana u dana i samo gledati prema naprijed, ima kod nas itekako prostora za napredak. – zaključio je Jug. Sudionike konferencije uz obitelj Knežević dočekali su načelnik općine Čačinci Mirko Mališ i njegov zamjenik Alen Jurenac ujedno i kao ravnatelj JU Parka prirode Papuk čiji su gosti na u Park Šumi Jankovac sudionici bili na kraju svog posjeta.
(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)
2206hrvatskidorucak1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content