Odlučio Jutarnji list: Školski list OŠ Petar Preradović iz Pitomače „Preradović“ je drugi u Hrvatskoj

Nakon što je u Jutarnjem listu, objavljen popis školskih listova srednjih škola koji ulaze u uži krug natječaja za izbor lista godine, objavljeno je i deset školskih listova osnovnih škola, odabranih u uži krug natjecanja.

Žiri u sastavu Neven Kepeski, Nenad Polimac, Lana Mindoljević, Nino Đula i Mirela Lilek na jučerašnjem su sastanku ocijenili kvalitetu novinarskog rada učenika osnovnih škola na razini radova srednjoškolskih učenika. U obzir treba uzeti činjenicu, da su glavni urednici dijela školskih listova nastavnici, zbog čega je učeničko uredništvo bio jedan od dodatnih kriterija pri izboru listova za uži krug natječaja.

Među 62 lista pristigla na natječaj iz osnovnih škola Hrvatske, u uži krug izbora ulaze: Draško, Huraaa!, Malin, Preradović, Cvrkut, Breza, Klik, Čehuljica, Mlado klasje i Čarobna frula. Prema izboru Jutarnjeg lista pitomački Preradović je drugoplasirani časopis u državi.

– Iznimno nas veseli što su listovi stizali iz svih krajeva Hrvatske, pa imamo veću zastupljenost škola iz manjih sredina nego većih gradova – komentar je članova žirija. Iznimno su zadovoljni pojedinim naslovnicama školskih listova, koje bi po riječima predsjednika žirija Nevena Kepeskog, mogle konkurirati ozbiljnim časopisima. Član žirija Nenad Polimac ugodno je iznenađen pojedinim novinarskim radovima učenika, bilo da je riječ o formama intervjua, ili sveobuhvatno odrađenim temama broja.


Pobjednike natječaja u konkurenciji osnovnih i srednjih škola te pojedinačnih radova učenika osnovnih i srednjih škola bit će objavljeno u Jutarnjem listu 11. lipnja.
10 ŠKOLSKIH LISTOVA KOJI SU UŠLI U UŽI KRUG IZBORA
Čarobna frula, Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb
Mlado klasje, Osnovna škola Dobriša Cesarić, Osijek
Čehuljica, Osnovna škola Šime Budinića, Zadar
Klik, Osnovna škola Brestje
Breza, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Duga Resa
Cvrkut, I. Osnovna škola Vrbovec
Preradović, Osnovna škola Petra Preradovića, Pitomača
Malin, Osnovna škola Čavle
Huraaa!, Osnovna škola Prečko, Zagreb
Draško, Osnovna škola Draškovec, Prelog

Grafičku pripremu i tisak časopisa Osnovne škole Petar Preradović iz Pitomače potpisuje print studio Jedan Dva iz Virovitice. (www.JedanDva.hr) Odgovorne urednice časopisa su Sanja Koletić i Zvijezdana Štefanić. Glavna urednica je Helena Popović. (www.virovitica.info)