Prognoza Kristijana Paljara: Temperature prave ljetne, mogući lokalni pljuskovi

Većina meteorologa i ljudi koji se barem malo razumiju u meteorologiju razumjet će vremenski „čušpajz“ koji imamo zadnjih dana.

Dnevne razvoje naoblake „konvektivne razvoje“ teško je prognozirati. Visoke temperature zraka i visoka vlažnost zraka kao stvoreni su faktori za nastanak vertikalnih, tornjastih atmosferskih razvoja (Cb-a) kumulonimbusa.

Prognozirati vremenske uvjete zadnjih dana nije lako. Imam osjećaj kao da prognoziram brojeve za loto. VPŽ je reljefom dosta specifična. Najveća vjerojatnost konvektivnih razvoja u pravilu je u brdovitim predjelima te uz rijeke ili jezera.

Morate razumjeti da grad Virovitica nije samo VPŽ. Tako da ako kiše nije bilo zadnjih dana kako samo prognozirali u VT to ne znači da je nije bilo drugdje na području županije. Grad Virovitica i dalje na kišu čeka. Možda se iščekivanje kišnih kapi bude prekinulo sredinom tjedna koji je pred nama.

Što dalje možemo očekivati u tjednu pred nama

Kiša, pljuskovi ili i dalje „čušpajz“. Tjedan pred nama donosi nam nastavak „čušpajza“, red kiše, pljuskova i sunčanih razdoblja. Sredinom tjedna pad temperature zraka, u dane vikenda ponovno vruće vrijeme. Sredinom tjedna velika je vjerojatnost kiše ili pljuskova lokalno praćenih grmljavinom u većem dijelu VPŽ. Ponovno bi se moglo dogoditi da pojedini dijelovi županije ostanu suhi. Dok bi u nekim predjelima županije mogla pasti solidna količina kiše. Od četvrtka se vjerojatnost za pljuskove smanjuje. Osobito u dane vikenda, kada bi temperature zraka vrlo vjerojatno prelazile vrućih +30°C.

Temperature zraka u tjednu pred nama…

Jutarnje temperature zraka očekujemo od +10°C sredinom tjedna do +16°C . Najviše dnevne od +20°C sredinom tjedna do +34°C vrlo vjerojatno i koji stupanj više u dane vikenda. Vjetar početkom tjedna južnih, sredinom tjedna sjevernih, u dane vikenda južnih smjerova. UV- indeks početkom tjedna visok i vrlo visok. Sredinom tjedna umjeren. U dane vikenda ponovno vrlo visok.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content