U Slatinskom Drenovcu otvoreno spomen-grobište hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća

U nazočnosti predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane i saborskog zastupnika Josipa Đakića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, njegovih pomoćnika Nenada Križića i Stjepana Sučića, predsjednika Skupštine VPŽ Mirana Janečića, načelnika Općine Čačinci Mirka Mališa, načelnika i predstavnika gradova s područje županije i mnogih drugih, u Slatinskom Drenovcu je otvoreno spomen-grobište, kosturnica, više od 500 žrtava, hrvatskih vojnika i civila koji su mučki ubijeni na ovom području, a njihovi ostaci pronađeni u jami pokraj pravoslavne crkve.

– Dijelim danas sa svima tugu, ali i radost da je ovaj objekt napokon sagrađen i da je došlo vrijeme da kosti naših predaka budu dostojanstveno sahranjene. Ne treba posebna hvala nikome za ovo djelo jer je to zakonska obaveza svih nas koji smo stali uz Zakon RH, ali i naša obaveza kao ljudi, prijatelja, sljedbenika ideje o samostalnoj, slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj. Ovo spomen-grobište mora biti poticaj da na području cijele Hrvatske tisuće i tisuće ubijenih Hrvata za vrijeme i poslije II. svjetskog rata budu dostojanstveno sahranjeni – kazao je tom prigodom Josip Đakić.

Svečanost je završena svetom misom koju je predvodio požeški biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević, koji je na kraju misnog slavlja i blagoslovio spomen-grobište. (www.icv.hr, vg)

2606grobistedrenovac2 Custom 2606grobistedrenovac9 Custom 2606grobistedrenovac8 Custom 2606grobistedrenovac7 Custom 2606grobistedrenovac6 Custom 2606grobistedrenovac5 Custom 2606grobistedrenovac4 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content