Svjetski dan darivatelja krvi – Što možeš učiniti? Daruj krv. Daruj sad. Daruj redovito.

Što možeš učiniti? Daruj krv. Daruj sad. Daruj redovito.

Svake godine zemlje diljem svijeta 14. lipnja obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi (WBDD). Obilježavanjem toga dana namjera je podići svijest građana o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima zahvaljujući dobrovoljnim davateljima krvi. Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate tako i za hitne intervencije. Krv je također od vitalnog značaja za liječenje tijekom hitnih slučajeva svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi…). Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan je element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje te zahtijeva dobro nacionalno koordinirane akcije prikupljanja krvi temeljene na dobrovoljno darovanoj krvi.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na davanje krvi u hitnim slučajevima. U kriznim ili izvanrednim situacijama ljudi se prirodno pitaju što mogu učiniti i kako mogu pomoći. Upravo zato slogan za ovogodišnju kampanju glasi – Što možeš učiniti ? Daruj krv. Daruj sad. Daruj redovito. Kampanja naglašava ulogu pojedinca – dobrovoljnog davatelja krvi – u pomaganju drugima u hitnim situacijama. Pojedinac tada daruje najvrjednije što može – krv. Također se usredotočuje na činjenicu da je važno redovito davati krv, tako da je doza krvi dostatna i prije nego što se pojavi opasnost.

Hrvatski Crveni križ, koji je utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, godinama promiče dobrovoljno davanje krvi te organizira i provodi akcije davanja krvi; okuplja davatelje i vodi evidenciju davatelja te izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima.

Svim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj humanosti i svakoj darovanoj dozi krvi.

GDCK Virovitica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content