Zvonko Pipić iz Jugovog Polja – Uzgoj kamilice višestruko je isplativ u odnosu na duhan i pšenicu

Zbog izrazito niske otkupne cijene duhana, te problema u duhanskoj proizvodnji, proizvođači duhana u Virovitičko-podravskoj županiji koja je po tom pitanju vodeća u Hrvatskoj, bili su prisiljeni prijeći na proizvodnju druge kulture, točnije kamilice. Naime, tlo u našoj županiji pogodno je za sadnju ove kulture, a s malim preuređenjem sušnica za duhan, u njima se može sušiti i kamilica. Podsjetimo, prosječna otkupna cijena kamilice po kilogramu u prošloj godini bila je 14 kuna, a računa se da će tako biti i ove godine. Berba kamilice ovih je dana na našem području završila, rezultati će prema riječima proizvođača biti odlični, a što će se točno znati tijekom prve polovice srpnja.

Jedan od onih koji je prešao na sadnju kamilice je i Zvonko Pipić, poljoprivrednik iz Jugovog Polja koji je izrazito zadovoljan jer sa oko 70 jutara posađene kamilice, ove godine je ubrao oko 40 tona te kulture.

– Rezultati govore sami za sebe, mada napominjem da je tradicija ovog kraja sadnja duhana i pšenice, a zbog niske otkupne cijene poljoprivrednici su bili prisiljeni prijeći na neku od alternativa, a kamilica se pokazala kao najbolja i na sadnju tog ljekovitog bilja prešlo je puno proizvođača u našoj županiji, no bojim se da bi paralelno s tim moglo doći i do preprodaje te da bi opet glavnu riječ vodili razni otkupljivači mešetari. Tako je bilo do sada sa svakom poljoprivrednom kulturom, odnosno čim nešto dobro krene, odmah se javljaju oni i automatski preuzmu kontrolu nad cijenama i opet seljak ostane praznih ruku. Nadam se, a držim da govorim u ime svih kamiličara, da će se ipak na vrijeme doskočiti tom poljoprivrednom kriminalu- zaključio je poljoprivrednik Zvonko Pipić. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content