ČUVARI PISANE RIJEČI NA PAPIRU Ovi su Virovitičani vjerni tisku, novine su im odmor i razbibriga

Dok je gotovo cijeli svijet postao “online”, postoje ljudi koji su ostali vjerni ritualu jutarnjeg ispijanja kave i čitanja novina. Oni su naši sugovornici, Aleksandar Kahrić i Stanislav Kušanić. Omiljeno mjesto za opuštanje im je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, gdje se u ugodnoj atmosferi mogu posvetiti svakodnevnim aktualnostima u Hrvatskoj i svijetu. Danas su sve informacije dostupne putem nekoliko klikova na računalu ili pokreta prstom na pametnom telefonu, no jednostavnost i brzina njih nisu privukle. Ostali su vjerni osjećaju novinskog papira pod prstima. Umirovljenog profesora matematike Aleksandra Kahrića svakodnevno možete sresti u virovitičkoj knjižnici. U ugodno rashlađenom prostoru, podalje od vanjske žege, vrlo koncentrirano čita i prolazi svaki novinski stupac.

VIŠE ČLANAKA, VIŠE INFORMACIJA ZA USPOREDBU

– Ovdje uvijek mogu naći velik izbor novina. Njih se držim jer u miru mogu sagledati opširniju sliku svakojakih događanja kojima smo okruženi – govori nam Aleksandar Kahrić okružen brojnim primjercima dnevnika i tjednika. Često mu se pridružuje i Stanislav Kušanić, koji svoju dozu informacija također traži u novinama.
– Volim usporediti informacije koje čujem na televiziji s onima u novinama – objašnjava Stanislav Kušanić, komentirajući pritom dnevne aktualnosti s Aleksandrom Kahrićem. Upravo taj ritual otvara prostor za druženje i razmjenu iskustava, stavova te interpretaciju informacija koje pročitaju u novinama. Razlog dolaska je također financijske prirode: uz godišnju članarinu u knjižnici svakodnevno su im dostupni brojni primjerci različitih dnevnika koje ne moraju kupiti – besplatno ih mogu čitati.
– Ne kupujem novine, štedim. Znate već kako nam je s mirovinama – sa smiješkom govori S. Kušanić.

Tekst i foto: Mirjana Lukačić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content