Pred nama je burna promjena vremena: Jedan toplinski val u odlasku, ali na kratko, novi je na vidiku

Iza nas je treći ovosezonski toplinski val. Vrhunac trećeg ovosezonskog toplinskog vala imali smo tijekom subote 22. srpnja kada smo u hladu meteorološkog zaklona (kućice) u najtoplijem dijelu dana mjerili 34.8°C.

Pred nama je osjetnija promjena vremena. Tijekom ranog poslijepodneva istočni predjeli VPŽ imali su izraženije atmosferske razvoje. Od 14h do 15h detektirano je oko 600 munja. Mjestimice je bilo tuče te obilnije kiše u kratkom vremenskom periodu.

Do kraja današnjeg dana frontalni sustav polako će se sa zapada širiti na istok Hrvatske.
Češće, rasprostranjenije, lokalno i izraženije atmosferske razvoje na području VPŽ očekujemo tijekom kasnog poslijepodneva (iza 18h) te u noći s ponedjeljka na utorak.

Pljuskovi praćeni grmljavinom mjestimice bi mogli biti izraženiji. Velika je vjerojatnost lokalno i izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog obilnijom količinom kiše u kratkom vremenskom periodu, na udare umjereno jakog vjetra promjenjiva smjera. Moguća je tuča, krupa ili grad.

Nestabilno i promjenjivo vrijeme zadržat će se do srijede. Temperature zraka osjetno niže u odnosu na temperature zraka koje smo imali (10°C do 15°C). Vjetar pretežno sjevernih smjerova. Od srijede stabilnije, sunčanije i toplije. Od petka očekujemo okretanje vjetra na južne smjerove, a temperature zraka osjetnije će rasti.

Novi toplinski val na vidiku je od petka. Tijekom subote i nedjelje te u tjednu pred nama temperature zraka u najtoplijem dijelu dana ponovno će rasti iznad vrućih 30°C. Možda se približimo ili premašim vrlo vrućih 35°C u hladu naravno. (www.icv.hr, Kristijan Paljar, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content