Udruzi Jaglac odobren je trogodišnji program “Jaglac moj drugi dom”

Udruzi Jaglac odobren je trogodišnji program “Jaglac” moj drugi dom – inovativna socijalna usluga i model skrbi u zajednici koji pridonosi neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom koji financira MDOMSP. Vrijednost odobrenog programa po godini provedbe je 240.000 kuna, a provedba je od 1.6.2017. do 31.5.2020. Partneri na programu su: Grad Orahovica, CZSS Slatina, podružnica Orahovica i CZSS Virovitica, podružnica Obiteljski centar.

Prema riječima voditeljice programa Lidije Stojković, opći cilj programa je doprinijeti razvoju nedostatnih usluga socijalne skrbi u cilju prevencije institucionalizacije, te povećanje socijalnog uključivanja osoba s IT i OSI u VPŽ. Specifični cilj programa je omogućiti inovativnu socijalnu uslugu i model skrbi na području Grada Orahovice, općina Čačinci, Zdenci i Crnac te doprinijeti neovisnom življenju, socijalnom uključivanju, razvoju i održavanju radnih navika osoba s IT i OSI u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s IT i OSI. Programom se nude dvije mogućnosti uključenja korisnika u programske aktivnosti i to Program sveobuhvatne podrške za odrasle osobe s lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama s uslugom prijevoza i jednim obrokom. Planirane aktivnosti su aktivnosti neovisnog življenja, radna okupacija organiziranje slobodnog vremena, radionice podrške u osobnom razvoju i razvoju socijalnih kompetencija. Potom će biti provođen Program povremene i djelomične podrške starijim osobama s umjerenim i težim intelektualnim teškoćama i za korisnike usluge osobne asistencije s uslugom prijevoza i jednim obrokom. Planirane aktivnosti ovoga programa su prijevoz osoba s invaliditetom i terenski posjet obitelji, aktivnosti usmjerene podizanju razine kvalitete života osoba s invaliditetom te organiziranje slobodnog vremena. U okviru programa planirana su i druge aktivnosti koje će se samo djelomično financirati iz ovog programa, a to su djelatnici, troškovi provedbe programa, prijevoz korisnika, stručna podrška i studijska putovanja.
Jedna od početnih radionica bila je radionica edukacije o sigurnosti u prometu koju je Jaglacima odradila auto škola ”Oprez” iz Našica održavši predavanje na temu ”Sigurnost u prometu”, a potom su članovi Jaglaca po prvi puta, na svoje opće zadovoljstvo, imali prigodu probati voziti automobil na auto-poligonu u Orahovici. Na probnim vožnjama potaknuta je i jedna sjajna ideja, a to je nabava osobnog vozila posebno uređenog za osposobljavanje osoba s invaliditetom. Tako bi se svim potrebitim osobama s područja Slavonije i Baranje, pa i šire, uvelike olakšalo polaganje vozačkog ispita. Ako projekt zaživi, spremna je sudjelovati i pomoći koliko god bude potrebno i Autoškola Oprez, koju je predstavljao instruktor Zoran Rajić.

1407jaglacprogram

Tekst i foto: Vladimir Grgurić

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content