Alternativa za vas – Kako prirodnim sredstvima izliječiti opekline od sunca

Ljeti je važno na prikladan način zaštititi se od žarkih sunčevih zraka. No, ponekad unatoč svoj pažnji i najboljim nastojanjima da spriječimo opekline, one ipak iznenade i to u obliku crvenila, peckanja, boli, a u težim oblicima čak i pojavom mjehurića. U tom slučaju još uvijek nije kasno za poduzimanje određenih koraka koji će barem donekle ublažiti nastale tegobe. Postoji puno domaćih saveznika koji su vam na dohvat ruke i koje zasigurno već imate u vlastitoj kuhinji. Pripremili smo za vas pet jednostavnih recepata kojima ćete na prirodan način ublažiti tegobe izazvane sunčevim opeklinama.

1. Aloe vera gel

Ovaj gel ima protuupalno, analgetsko i antibakterijsko djelovanje. Sadrži sastojke koji će vam olakšati opekline te potaknuti brže zacjeljivanje kože.

Sastojci:
4 jušne žlice gela aloe vere
1 čajna žlica čistog eteričnog ulja lavande
1 čajna žlica nefiltriranog jabučnog octa
400 IU vitamina E (gel ili ekvivalent u kapsulama)

Priprema:
Pomiješajte gel aloe vere, jabučni ocat i eterično ulje lavande. Zatim dodajte vitamin E te sve zajedno dobro promiješajte. Dobivenu smjesu nježno nanesite na opečena područja, onoliko često koliko je potrebno.
Gel možete čuvati u hermetički zatvorenoj staklenci, u hladnjaku, nekoliko tjedana.

2. Oblozi od metvice i zelenog čaja

Metvica prirodno hladi i smiruje, a taninska kiselina i teobromin koji se nalaze u zelenom čaju pomažu u ublažavanju boli i pospješuju obnovu oštećene kože.

Sastojci:
950 ml kipuće vode
5 vrećica zelenog čaja
3 šalice svježeg lišća metvice
pamučni jastučići (ili čista mekana pamučna tkanina)

Priprema:
Uzavrijte vodu te dodajte lišće metvice i vrećice zelenog čaja. Poklopite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Procijedite i temeljito ohladite.
Pamučne jastučiće ili čistu mekanu pamučnu krpu natopite u tekućinu i nanesite izravno na opekline. Ako želite, tekućinu možete i preliti preko opeklina. Umjesto zelenog čaja možete upotrijebi i crni čaj.

3. Pasta od krumpira
Krumpir je poznati saveznik protiv boli, a doprinosi smanjenju iritacije kože izazvane opeklinama, ogrebotinama, ugrizima.

Sastojci i materijal:
2 krumpira
blender ili ribež
pamučni jastučići (gaza ili čista mekana pamučna tkanina)

Priprema:
Krumpir temeljito operite. Narežite ga s ljuskom na sitnije komade te ga stavite u blender i miksajte dok se ne formira tekuća masa. Čini li vam se da je smjesa pregusta, možete dodati malo vode.
Pomoću pamučnih jastučića smjesu nanesite na opekline.
Koristite li gazu ili pamučnu tkaninu, namočite je potpuno u smjesu i položite preko opeklina.

4. Domaći losion za opekline
Ovaj domaći losion za sunčanje umiruje, štiti i hidratizira kožu te ublažava tegobe izazvane opeklinama.

Sastojci:
1 šalica shea maslaca
⅛ šalice pčelinjeg voska
⅓ šalice kokosovog ulja
¼ šalice bademovog, maslinovog ili ulja avokada (po izboru)
1 jušna žlica gela aloe vere
20 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema:
U posudi na pari kuhajte zajedno pčelinji vosak, kokosovo ulje, shea maslac te prema izboru ulje badema, maslina ili avokada. Kuhajte lagano miješajući dok se sastojci ne rastope (oko 10-15 minuta). Na kraju dodajte aloe vera gel i eterično ulje lavande, promiješajte te uklonite s vatre. Stavite u zamrzivač na 20 – 30 minuta, dok ne očvrsne. Nakon toga smjesu stavite u blender i miksajte dok ne poprimi kremastu strukturu.
Ovako pripremljenim losionom mažite područja zahvaćena opeklinama.

5. Zobena kupka za opekline

Zobene pahuljice su jedan od najstarijih prirodnih lijekova za ublažavanje sunčevih opeklina. Učinkovito smanjuju upalu i skraćuju vrijeme zacjeljivanja kože zahvaćene opeklinama.

Sastojci:
⅓ šalice zobenih pahuljica
½ šalice sode bikarbone
4 vrećice zelenog čaja (može i crni)
2 dl mlake vode

Priprema:
U blenderu usitnite zobene pahuljice, sodu bikarbonu i zeleni čaj (upotrijebite lišće iz vrećice čaja) dok se ne formira prah.
Prelijte smjesu mlakom vodom, promiješajte te ostavite da odstoji oko 15 minuta.
U pripremljenu kupku umočite gazu ili pamučnu tkaninu koju potom stavite na opečeno područje. Oblog primjenjujte svaka dva do tri sata.

Alternativa za vas

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content