1 kruška
1 banana
1 dcl soka od jabuke
sok od pola limuna
cimet i led po želji

Kruška – ljekovita i zdrava kritosjemenjača
Kruške su bogate vitaminima C i K, kao i hranjivim tvarima kao što su bakar, fosfor i kalij. Jedna kruška sadrži do 11 posto našeg dnevnog preporučenog unosa vitamina C i 9,5 posto dnevno preporučenog unosa bakra. Ova kritosjemenjača na vrlo malo kalorija ima puno hranjivih tvari. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, a vlakna su dobra za srce. Konzumacijom krušaka možete smanjiti rizik od moždanog udara do 50 posto. Također, mogu nas zaštititi od različitih vrsta raka. Osim vezanja na kolesterol, vlakna u kruškama mogu se vezati i ukloniti kemikalije koje uzrokuju rak u debelom crijevu, čime se smanjuje rizik od oboljenja. Konzumacija voća bogatih vlaknima kao što su kruške, kod žena u postmenopauzi može smanjiti rizik od karcinoma za 34 posto. Ovo ljekovito i zdravo voće pripada porodici ruža. Ovo ljekovito i zdravo voće, budući da je bogato vlaknima i ima nizak glikemijski indeks, pametan je izbor za dijabetičare.

(www.icv.hr, tekst i foto: Željka Đaković)