IZ VIROVITIČKOG LISTA: Članovi KK HVIDRA iz Virovitice pomažu bolesnim mališanima, siromašnima i starijima i nikada ne odbijaju poziv u pomoć

Do sada smo bolnici u više navrata zajedno sa svojim sponzorima donirali brojna ortopedska pomagala, namještaj, igračke i slikovnice za djecu, sve ono što negdje “ugrabimo” ili dobijemo, odnosno financiramo od kuglačkih turnira. Nisu to neke velike stvari, ali su od srca, kaže Mile Bićanić, predsjednik kluba.

Kuglački klub HVIDRA iz Virovitice koji djeluje pri matičnoj udruzi proistekloj iz Domovinskog rata HVIDRA Virovitica jedan je od najboljih sportskih kolektiva u županiji. Iako u njemu kuglaju hrvatski ratni vojni invalidi, “hvidraši” bacaju kuglu jednako dobro kao i puno mlađi i zdraviji kolege. Natječu se i u respektabilnoj 3. hrvatskoj kuglačkoj ligi zona Osijek zajedno sa klubovima iz tog dijela Slavonije. No, ovo nije priča isključivo o njihovim sportskim uspjesima. Ovaj put ističemo nešto drugo što im je na čast – činjenicu je da je sav njihov kuglački rad i trud usmjeren na pomoć drugima.

OSJETLJIVI NA POTREBE PACIJENATA
Od samog početka djelovanja članovi kluba uključeni su u humanitarne akcije za pomoć potrebitima, a mnoge su pokrenuli i organizirali i sami. Pomažu Dječjem odjelu Opće bolnice Virovitica, ambulanti u Virovitici, siromašnim i starim građanima, svima u potrebi. Dovoljno im se samo obratiti i oni će odmah krenuti u akciju. – Do sada smo bolnici u više navrata zajedno sa svojim sponzorima donirali brojna ortopedska pomagala, namještaj, igračke i slikovnice za djecu, sve ono što negdje “ugrabimo” ili dobijemo, odnosno financiramo od kuglačkih turnira. Nisu to neke velike stvari, ali su od srca – kaže Mile Bićanić, predsjednik Kuglačkog kluba HVIDRA, koji tu dužnost obavlja od 2009. godine. Branitelji ratni vojni invalidi osjetljivi su na potrebe bolnice i pacijenata zahvaljujući i vlastitom iskustvu. – Kada se radi o donaciji bolnici, naš senzibilitet dolazi upravo od toga što je većina nas ranjena u ratu i što su se liječnici i medicinsko osoblje jako dobro skrbili o nama. Znamo kako je to biti pacijent, ali i kako je liječnicima i kroz što sve oni prolaze. Ja sam u Domovinskom ratu ranjen u ruku i nisam je izgubio samo zahvaljujući brzoj i kvalitetnoj liječničkoj intervenciji. Slično su prošli i moji kolege stoga ćemo uvijek sudjelovati u humanitarnim akcijama. Nije važno je li riječ o priredbama, koncertima ili je povod nešto sasvim drugo. Briga o članovima kluba kojem pripadaš, briga o drugim ljudima kojima je pomoć potrebna nije samo glavna zadaća braniteljskih udruga, nego i svakog pojedinca ponaosob. Držim da je to svačiji životni zadatak – zaključio je M. Bićanić.

SPORT kuglači bs

TURNIR KAO POKLON GRADU
Svake godine organiziraju nekoliko kuglačkih turnira, a jedan je i njihov poklon Virovitici za “Rokovo”. I ove će godine biti tako, a predsjednik M. Bićanić koristi priliku kako bi ovim putem zahvalio svima koji im pomažu, koji ih prate i sudjeluju u aktivnostima rada kluba. – To su naši prijatelji iz Virovitice, Virovitičko-podravske županije, ali i šire, a nemali broj prijatelja imamo i u Njemačkoj. Kuglački klub “Croatia” iz Traunereuta jedan je od naših najbližih suradnika i njihovi članovi naši su kolege. Svima puno hvala – poručuje M. Bićanić. Stav ovih dobročinitelja je za svaku pohvalu. Oni neće razgovarati o svojim zdravstvenim i drugim poteškoćama, nego će nastojati umanjiti probleme drugima, toplo i ljudski. Zato smo sigurni kako ćemo ih kao novinari i u budućnosti vidjeti u raznim humanitarnim akcijama, kako, primjerice, siromašnu obitelj ili samca opskrbljuju namirnicama.

KLUB ČINE I ČLANOVI OBITELJI TE PRIJATELJI
Predsjednik Kuglačkog kluba HVIDRA Mile Bičanić tu dužnost obavlja od 2009. godine. Svojedobno je bio i predsjednik virovitičke HVIDRA-e, čiji je i jedan od osnivača. Osnivači Kuglačkog kluba HVIDRA bili su Željko Domjanić, Damir Bem i Damir Pavelić, a kroz klub je dosad prošlo mnogo ljudi. U klubu nisu samo kuglači Marko Španić, Joso Josić, Milan Đuradin, Vido Vukić i Mile Bićanić, nego i brojni drugi koji čine neizostavnu podršku radu kluba. To su Josip Macura, Damir Pavelić, Vladimir Sić, Josip Lovrenc, Ivan Kovač, Željko Žeravica, Damir Bem i Nedeljko Dunaj. – Osim članova HVIDRA-e iz Virovitice imamo još puno prijatelja i pomagača kluba, od hrvatskih branitelja, sportaša i naravno predstavnika Grada Virovitice – rekao je Mile Bićanić.
(www.icv.hr, tekst: B. Sokele; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content