IZ VIROVITIČKOG LISTA: Milan Mihić ususret obilježavanju operacije “Oluja” – “Za mene je Domovinski rat završio puštanjem generala Gotovine i Markača na slobodu”

Kada se spomene vojno-redarstvena operacija “Oluja”, prisjetimo se svih bojovnika 81. gardijske bojne, ali neizostavno i generala Milana Mihića koji je u njoj dao svoj obol kao vojnik i časnik, ali i kao suborac generala Ante Gotovine. Za sve one koji ne znaju, Milan Mihić rođen je u Virovitici gdje je završio i gimnaziju. Nakon toga je godinu dana studirao arhitekturu, a potom završio Vojnu akademiju, smjer artiljerija, danas topništvo. Do 1991. godine radio je u tadašnjoj JNA u Zadru kao nastavnik, a nakon toga je, kratko rečeno, pobjegao iz JNA i odmah se priključio Hrvatskoj vojsci. Počeo je u Operativnoj zoni Zagreb, a 1992. godine otišao na južno ratište gdje je preuzeo dužnost načelnika topništva. Bio je i zamjenik Zbornog područja Karlovac.

GENERAL ANTE GOTOVINA UZOR I PODRŠKA
– Slijed događaja odveo me 1993. godine na Maslenicu gdje sam proveo osam mjeseci i ondje upoznao generala Antu Gotovinu. Imao sam čast biti njegov suborac, dobro ga upoznati i nakon kratkog vremena stvoriti sliku o tom izuzetnom čovjeku. Kada bi me netko pitao koga bih naveo za primjer hrvatskog časnika i općenito hrvatskog vojnika, bio bi to general Ante Gotovina. Iako sam i sam profesionalni vojnik sa završenom Vojnom akademijom i iskustvom, mogu slobodno reći da mi je general Gotovina, osim što mi je bio nadređeni časnik, bio i uzor i podrška – govori Milan Mihić. Gdje god je na terenu bilo opasno ili nejasna situacija, general Gotovina bi sjeo u terenac i odmah na terenu razgovarao s ljudima. A ljudi su ga voljeli, kaže naš sugovornik, jer je za svakog našao vremena, držao je do kodeksa ratovanja. O ponašanju prema civilima održao je slovo svojim generalima već nakon prvog dana akcije “Oluja”, što su i gledatelji imali prilike vidjeti i na kratkoj dokumentarnoj televizijskoj snimci.
– Gotovina je jako držao do časnog ponašanja vojnika i poštivanja pravila prema svojim suborcima, ali i prema civilnom stanovništvu. Odrastao je kao vojnik, kao mladić postao je pripadnik Legije stranaca koja je obučavala elitne vojnike, a sa 37 godina došao je u Hrvatsku vojsku i uspio sa svima nama ostvariti zajednički san – slobodnu Hrvatsku – poručuje umirovljeni virovitički general Milan Mihić.

DSC01133

“HAUBICA” UMJESTO NAVOĐENIH PROJEKTILA
– Kada danas govorimo o mojoj “struci”, topništvu, govorimo o vrlo sofisticiranim i modernim sredstvima, no ono što smo mi koristili u operaciji “Oluja”, a da ne govorimo o operacijama i akcijama prije njih, nisu bili navođeni projektili kao u nekim modernim ratnim filmovima. Krenuli smo gotovo ni od čega. Bili smo sretni i s ponekom haubicom, a tek kasnije smo u tom smislu malo stasali, ali ne u onoj mjeri u kojoj su neki strani predstavnici mislili. Vojna akademija i održavanje nastave u vojnoj školi, primjena, odnosno borba napravili su od mene stručnjaka u topništvu. Moja stručnost u toj vojnoj grani došla je, bez lažne skromnosti, do izražaja i tijekom Domovinskog rata, ali i kasnije u Haagu – smatra naš sugovornik.

PRIRODA KAO LIJEK I OPUŠTANJE
Umirovljeni virovitički general vrlo je skroman i povučen, pomalo samozatajan čovjek. No, on to objašnjava na drugi način.
– Istina je da mi je boravak u prirodi gdje živim najdraži način opuštanja. Svaki sudionik na svoj način je proživio Domovinski rat, o tome bi se moglo ispričati mnogo priča, napisati isto toliko knjiga. No, i sada svatko ima svoju priču, na koji način se može što bolje opustiti i odmoriti, zaliječiti svoje psihičke i fizičke rane, one ružne stvari pokušati zaboraviti – ističe naš sugovornik.
Cijeni rad braniteljskih udruga i njihovo nastojanje da okupe svoje prijatelje i suborce jer i miru su zajedno jači, smatra, a veliku ulogu pritom ima život u krugu bliskih prijatelja.
– Svoje umirovljenje prihvatio sam na način da se posvetim sam sebi i da uživam u onim malim, dragim stvarima za koje tijekom svog službovanja, a kasnije i tijekom Domovinskog rata nisam imao vremena – rekao nam Virovitičanin, general Milan Mihić.

DSC01132


RADIO NA RUŠENJU PRESUDE GENERALIMA GOTOVINI I MARKAČU U HAAGU

U Haagu je umirovljeni virovitički general HV-a Milan Mihić sudjelovao u obrambenom procesu generalima A. Gotovini i M. Markaču.
– Sudjelovao sam u pripremi svog dijela topništva, a kasnije nakon sramne presude našim generalima nastavio sam s daljnjim radom na rušenju te presude predočenjem dokaznih materijala, dokumenata i svega ostaloga što se odnosilo na sudjelovanje topništva. U operaciji “Oluja” to je i bio sporan trenutak. Bili smo optuženi zajedno s generalima za granatiranje civilnih objekata, što ni približno ne odgovara istini – kaže M. Mihić. Neizmjerno mu je drago, poručuje, što je dao doprinos oslobođenju generala od optužbi iz Haaga.
– I danas ponavljam, Domovinski rat za mene je završio tek kada je završio moj posljednji zadatak: obrana naših generala i njihovo puštanje na slobodu – kaže M. Mihić.

(www.icv.hr, tekst i foto: Bruno Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content