IZ VIROVITIČKOG LISTA: Obljetnica smrti virovitičke slikarice Edite Schubert – beskrajno je voljela ulice našega grada i koristila ih kao motive za svoje radove

Virovitička umjetnica Edita Schubert smatrala je da predmeti kao što su haljina, vrata, kolci, brojke i sve što nas okružuje može prenijeti likovnu poruku. Kroz svoje radove dala je novi smjer primijenjenoj umjetnosti u Hrvatskoj, a svojevremeno su je nazivali umjetničkom pojavom. Tom pojavom odiše i njezin rodni grad. Naime, u centru Virovitice nalazi se Šetalište Edite Schubert, Virovitičanke koja potječe iz stare ugledne obitelji čija kuća i danas dominira Gajevom ulicom.

POVRATAK U DJETINJSTVO
Edita je rođena 1947. godine, a djetinjstvo je dijelila s virovitičkom likovnjakinjom Bernardom Idžojtić. Zajedno su se igrale, išle na vjeronauk i misu. Kada je imala 11 godina, život ju je odveo u Zagreb.
– Susretale smo se u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu, a povremeno je dolazila i u Viroviticu gdje smo beskrajno šetale ulicama grada. Iznimno ih je voljela jer su je vraćale u djetinjstvo iz kojeg je crpila teme i motive za svoje radove – sa suzom u oku ispričala je umjetnica Bernarda Idžojtić.
Edita je osnovnu školu završila u Virovitici, potom u Zagrebu Školu za primijenjenu umjetnost, a 1971. godine diplomirala je na Likovnoj akademiji. Živjela je u malom stanu u Vlaškoj, a 2001. godine prerano umire u naponu umjetničkog stvaranja.
Snaga, volja i žar riječi su s kojima Bernarda opisuje Editu. Fascinirala je jer je bila jedna mala, sićušna osoba velikoga duha, plemenitosti i umjetničkoga dara. Bila je jako skromna, crne kose, velikih očiju, sitnog stasa. Najviše je nosila crnu odjeću, a njezini formati i slike bili su potpuna suprotnost. Bujali su i odisali velikim kontrastima šarenih boja.

KULTURA Edita Schubert žđ 2

IZLOŽBA INSPIRIRANA RADOVIMA EDITE SCHUBERT
– Mnogo sam naučila od nje i uvijek ću pamtiti njene riječi: “Nikad nemoj stati, uvijek samo naprijed” – prisjetila se Bernarda Idžojtić u razgovoru s novinarima u kutku Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica gdje je povodom obljetnice njezine smrti (25. srpnja) otvorena izložba radova korisnika. Građani treće životne dobi inspirirani životom i djelom ove umjetnice marljivo su radili, nizali boje i kvadrate od kolaž papira i tako je nastala prekrasna i živopisna izložba.
– Edita je promatrala ambijent, sobe, ulice, sve oko nje bilo je zanimljivo, ali nažalost to je utihnulo i nama su ostale samo uspomene – zaključuje Bernarda Idžojtić.

IMG 0799 e1501662002256

NEOBIČNE BOJE, OBLICI I MOTIVI U CENTRU VIROVITICE ODIŠU ŽIVOTOM I DJELOM EDITE SCHUBERT
Stari virovitički korzo 2010. godine dobio je novo ruho, moderno uređeno Šetalište Edite Schubert. No, čime se zapravo diči to šetalište? Neobične boje, oblici i motivi doslovno odišu Editinim radom. Pročelje koje svojim žarkim bojama privlači poglede zapravo su radovi iz geometrijske faze autoričinog opusa. Kolorit pročelja vjerno je prenesen s originalnih djela umjetnice, kao i devet polja oslikana motivima sa slika Edite Schubert. Balkoni s lođama obojeni su svjetlosivom bojom koju je autorica koristila u svojim djelima. Na bočnim zidovima oslikana su “lažna” vrata koja su vjerna replika autoričina djela. Sigurno ste primijetili i crvene šeširiće, odnosno srednjovjekovne kupole koje je slikarica studiozno proučavala te ih aplicira slikom i modelom, pa čak i kolačem u obliku kupole. Zanimljivi i zagonetni su i brojevi na virovitičkom šetalištu. Sve ima svoj smisao, tako i brojevi na klupama koji su zapravo bar-kodovi osnovnih prehrambenih proizvoda, a možete ih vidjeti i u autoričinoj izložbi “Retrospektiva”.

(www.icv.hr, tekst i foto: Željka Đaković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content