Mladi virovitički poduzetnici Đuro Pribil i Kristina Lukačević: Dobre ideje i odvažnost ključ su za pokretanje posla

Program samozapošljavanja jedna je od mjera aktivne politike zapošljavanja koja djeluje posljednjih nekoliko godina, a od ove godine došlo je do nekih promjena i to u prije svega u povećanju sredstava. Dok su prije potpore bile oko 25.000 kuna, danas se taj iznos penje do 35.000 kuna. Također, osobe koje se samozaposle mogu koristiti i program stručnog osposobljavanja za rad te potpora tada iznosi 45.000 kuna.

SAMOZAPOŠLJAVANJE – PRILIKA ZA USPJEH
Prema riječima predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica Lahorke Weiss, ove godine su za samozapošljavanje na razini Područnog ureda Virovitica potpisana 22 ugovora, a do kraja godine očekuje se da će se ta brojka popeti do 40. Inače, od 2013. godine preko HZZ-a Područnog ureda Virovitica mjeru samozapošljavanja koristilo je oko 280 osoba.
– Moram reći da smo do sada imali odlične rezultate i da je veliki broj samozaposlenih osoba opstao na zahtjevnom tržištu, a mnogi od njih su i prepoznati poduzetnici na području naše županije – ističe predstojnica Lahorka Weiss.
Mladi poduzetnici Đuro Pribil i Kristina Lukačević jedni su od onih koji su zahvaljujući dobroj ideji i odvažnosti te “vjetru u leđa” od strane HZZ-a pokrenuli vlastiti posao i uhvatili u Virovitici svoju priliku za poslovni uspjeh. Njihov primjer ujedno je motivacija za nezaposlene koji svoju priliku još uvijek traže.

Đuro Pribl vlasnik cvjećarnice Amarilis prvi slijeva

UNATOČ KONKURENCIJI TREBA BITI ODVAŽAN
Đuro Pribil, vlasnik cvjećarnice Amarilis u središtu Virovitice, mjeru samozapošljavanja koristio je 2013. godine kada je ujedno i otvorio cvjećarsku trgovinu. Danas zapošljava dvije osobe i kaže da ni jednog trenutka nije požalio zbog tog poteza. Inače je po struci poljoprivredni tehničar, no položeni cvjećarski ispit te dugogodišnje iskustvo u tom poslu bili su dovoljni za ostvarivanje potpore i otvaranje vlastite cvjećarnice.
– U trenutku kada sam podnio zahtjev za potporu, bio sam prijavljen na Zavodu kao nezaposlena osoba jer sam dao otkaz u lokalnoj cvjećarnici u kojoj sam radio. Na podnošenje zahtjeva potaknulo me upravo prethodno radno mjesto, predan sam tom poslu i zaista uživam ovo raditi – ističe Đuro u čijoj se cvjećarnici nalazi veliki izbor sezonskog cvijeća, aranžmani sa živim cvijećem, cvijeće za vazu, svijeće, multiflori, svileni aranžmani i buketići… Cvijeće za vjenčanja, sprovode, ali i pokloni također su dio usluge koju ova trgovina nudi.
Posla ima, a iako je postojao određeni strah, Đuro ističe da je prezadovoljan od prvog dana.
– Trebalo se usuditi, ipak ovdje u gradu postoji konkurencija i što se tiče cvjećarnica, ali i ponude u trgovačkim centrima. Jest da puno radimo, dođe period kada smo ovdje “od jutra do sutra”, ali kada se posao radi s voljom, ništa nije teško – naglašava Đuro Pribil.

IMG 8160

NAJLAKŠE JE KADA RADIŠ ZA SEBE
Mlada arhitektica Kristina Lukačević također se nakon rada u Zavodu za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije, u Razvojnoj agenciji VIDRA te kod privatnika gdje se okušala u projektiranju odlučila za privatne vode. Kristina je mjeru za samozapošljavanje koristila 2015. godine kada je u Virovitici otvorila tvrtku ARCHIpuls koja se bavi projektiranjem, građenjem, stručnim poslovima prostornog uređenja, unutarnjim uređenjem i opremanjem objekata…
– Nije uopće lako biti privatnik. Kada radiš za nekoga, nekako ne osjetiš neke stvari, a ovako u određenom trenutku postaješ direktor, više nisi samo projektant, već moraš voditi brigu i da sve ostalo funkcionira kako treba. Znači, u jednom danu trebam pronaći vremena za sastanak s investitorom, sastanak s izvođačima, otići na gradilište… To su sve stvari koje ne osjetiš kada sjediš u uredu i crtaš. Najveći šok mi je bio odlazak na gradilište, no bez obzira na sve, nisam požalila. Mislim da je ipak najlakše kada radiš za sebe, kada ulažeš u nešto što ostaje tebi – govori Kristina o iskustvima nakon prelaska u privatne vode.
Potpora za samozapošljavanje pomogla joj je pri kupnji kvalitetne opreme potrebne za početak rada, a na ovaj korak se odlučila jer smatra da se na ovaj način ulaganjem dovoljno snage, energije i znanja s vremenom može više zaraditi.
– Danas se nije lako odlučiti na taj korak. Ja sam impulzivna po prirodi pa nisam previše razmišljala. Najlakše je kod kuće sjediti i kukati da su u Njemačkoj veće plaće i slično, ali stvar je u tome da se i ovdje može dobro zaraditi, samo treba biti uporan – zaključuje Kristina.

Ispunjavanjem kriterija do potpore od 35.000, odnosno 45.000 kuna
Sredstva koja se dodjeljuju nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitog posla su strogo namjenska i definirana troškovnikom. Sve osobe koje planiraju samozapošljavanje moraju ispuniti određene kriterije, odnosno ostvariti određeni broj bodova da bi dobile potporu, a riječ je o obrazovanju i radnom iskustvu u djelatnosti koju osoba planira pokrenuti. Zatim, tu je i projekcija prihoda i rashoda za poslovnu godinu, kao i sama poduzetnička ideja i konkurentnost na lokalnom tržištu.
– Savjetnik unutar Područnog ureda pomaže u razradi i definiranju poslovnog plana, a nakon što nezaposlena osoba prođe naše radionice za samozapošljavanje, razgovor sa savjetnikom te ispuni svu potrebnu dokumentaciju, podnosi se zahtjev za potporu – ističe predstojnica HZZ-a Područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss. (Virovitički list)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content