Stipo Marčinković ima najmanji kotao za pečenje rakije u Slavoniji – kapacitet mu je 15 litara

Za vrhunsku rakiju potrebna je kvalitetna šljiva, ali i vrhunski kotao. Bez te dvije stvari, teško da ćete dobiti vrhunski proizvod. Stipo Marčinković, ima oboje, ali i kotao koji je najmanji u Slavoniji, a da je u funkciji, jer njegov – radi. Na 6. Pekmezijadi u Dugoj Međi upravo je pekao rakiju za one koji su se željeli zagrijati.

– Kotao ima 15 litara. Po jednom kotlu može se ispeći do dvije litre rakije. No, ne može se u njemu peći kom, već rakiju radimo od patoke – kazuje nam Stipo Marčinković.
Kaže kako je kotao najčešće u funkciji kada se okupi dobro društvo. Obično zimi, jer tada topla rakije „najbolje grije“, oko Božića i Nove Godine, a one „dvije litre“ koje se ispeku, obično stradaju „istu večer“.

– Da, sam sam ga napravio. Cijeli je od kroma, izuzev cijevi koja povezuje kotao i kotlenku s vodom. Ona je od bakra. Koliko znam, ovo je najmanji kotao u Slavoniji, koji je u funkciji. Znam da postoji jedan manji, od 2 litre. No radi se o suveniru, koji nije za pečenje – zaključio je Stipo te s prijateljem „potegnuo jednu toplu”… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”422041″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content