Virovitički list: Tijekom velikih suša žitelji slatinskih brdskih naselja redovito imaju problema s pitkom vodom – za žege suša, za obilnih kiša poplave

Zbog nedostatka kiše i velikih suša žitelji brdskih naselja iznad Slatine redovito imaju problema s pitkom vodom. Bunari su im presušili, a u pomoć im dolaze vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Slatina. Vrijedni i marljivi vatrogasci dovoze im vodu u cisternama u svoje slobodno vrijeme, odnosno nakon radnog vremena. Oni koji su radili noćnu smjenu nakon završetka rada u svoje slobodno vrijeme pomažu onima kojima je voda prijeko potrebna. Radi se o selima Lukavac, Ivanbrijeg i Golenić.

– Kada padne kiša, imamo problema s poplavama jer kanali uz cestu ne mogu iznijeti toliko vode, a kada je suša, bunari nam presuše. Vatrogasci nam već godinama dovoze vodu i to od svibnja do rujna dok ne počnu padati kiše, a za obilnih kiša redovito se suočavamo s poplavama. Tada je voda u bunaru mutna pa se ne smije piti tako da s pitkom vodom imamo velikih problema – kazala nam je mještanka Lukavca Jelena Pavlović koja živi u kući s četveročlanom obitelji.

vle slatinaJelena PavlovićNakon Lukavca otišli smo u selo Golenić gdje smo kraj ceste uz prazne buradi zatekli Imbru Bistrovića koji je čekao vatrogasce da dovezu vodu.

– Nedostatak vode stvara nam poteškoće nekoliko mjeseci u godini, a velik problem je i što u ovim brdima nemamo asfalta. Ne znam kako bismo bez vatrogasaca, oni brinu o nama i voze nam vodu koja nam je neophodna u ovim vrućim mjesecima – govori Imbro koji živi sa suprugom te pritom zahvaljuje vatrogascima koji im vodu voze svaki ponedjeljak i četvrtak.

Josip Bistrović iz Slatine u Golenić dođe povremeno jer tu ima očevo imanje koje održava.
– U selu je bio jedan veliki bunar iz kojega su svi mještani sela nosili vodu, ali i on je presušio – govori Josip Bistrović.

Vozač vatrogasnog vozila koje prevozi vodu Zvonko Butek iz JVP Slatina naglašava kako vodu vozi već sedam godina i to u ljetnom razdoblju kada nema padalina.

– Moramo im pomoći koliko možemo u svoje slobodno vrijeme. Vodu vozimo bez ikakve naknade nakon radnog vremena – govori Butek te ističe da je voda pitka, a cisterna kapaciteta od 6500 litara se redovito kontrolira.

vle slatinaStjepan VenusPITKA VODA PONAJPRIJE U LUKAVCU

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Slatini zatekli smo njezinog zapovjednika Stjepana Venusa koji nam je rekao kako su od 22. svibnja do sada odvezli oko 50 cisterni vode, što je oko 375.000 litara.

– Problem je izgradnja vodovoda u tim naseljima, jer kada dođe suša, vode jednostavno nema – rekao je Venus.

Povodom toga nazvali smo direktora tvrtke za vodne djelatnosti Komrad d.o.o. Mirana Janečića koji je istaknuo kako imaju u planu izgraditi vodovod.

– Radimo na projektu aglomeracije Slatina koja će obuhvatiti naselje Lukavac. Sredstva su osigurana, projekt je u završnoj fazi projektiranja i iduće godine trebao bi početi s izgradnjom. Što se tiče sela Ivanbrijeg i Golenić, oni nisu uspjeli ući u taj projekt pa ćemo ih aplicirati na fondove Europske unije, odnosno za ta dva sela morat ćemo izraditi poseban projekt – rekao je Janečić.

Do tada žiteljima ovih sela ne preostaje ništa nego da za ljetnih suša i dalje očekuju pomoć vrijednih vatrogasaca, a od onih zaduženih za rješavanje njihovih problema, kojih još ima u 21. stoljeću, da ispune svoja obećanja.

(www.icv.hr, tekst i foto: Vedran Lesić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content