Virovitičko-podravska županija sve poželjnija turistima: gostiju je sve više, no uz turističke destinacije nedostaju hoteli, sobe i apartmani

Virovitičko-podravska županija sve je zanimljivija turistima, pokazuju to podaci eVisitora, sustava za prijavu i odjavu gostiju. Prema njima prošle godine na području naše županije ostvareno je čak 40.080 noćenja, što je za 84,7 posto više nego godinu prije. Ove godine te će brojke biti i više zahvaljujući velikom broju turista koji za godišnji odmor biraju upravo našu županiju – Park prirode Papuk, mjesta uz rijeku Dravu, obronke virovitičke Bilogore, jezero Orahovicu…

OBITELJSKI TURIZAM U PORASTU

– Zadovoljni smo turističkim prometom, pogotovo povećanjem broja dolazaka i jednodnevnih posjetitelja, kojih bi bilo još i više da imamo više smještajnih kapaciteta. Na području naše županije vrlo je zapažen i aktivan obiteljski turizam s noćenjima od 2 do 3 dana i to s početkom proljeća do kasne jeseni – kaže Josip Mikolčić, direktor županijske Turističke zajednice.
Manjak smještajnih kapaciteta problem je koji postoji već godinama i na kojemu se polako radi. Na području naše županije nalazi se 810 ležajeva koji su raspoređeni u 320 soba i spavaonica. Registrirano je 50 obveznika u kategoriji pružanja usluga smještaja koji raspolažu s ukupno 57 objekata. Prošlog mjeseca otvoren je novi hotel Divino u Pitomači pa je broj ležajeva koji su turistima na raspolaganju u ovoj vrsti smještaja porastao za 50. To je za sada posljednje veće ulaganje u turistički smještaj u ovoj sezoni.

DUPLA turizam1 zc

DVA KOTAČA, 16.000 KILOMETARA
Svjetski trendovi pokazuju kako sve više ljudi želi aktivan godišnji odmor te ga najčešće provode u vožnji biciklom. Cikloturizam je trenutačno najbrže rastući turistički trend koji u Europi bilježi čak 60 milijuna poklonika.
– Glavna vrijednost cikloturizma su priroda i vrijednosti ruralnog prostora, a bicikl je samo sredstvo kako do nje doći – ističe Josip Mikolčić, objašnjavajući pritom da Hrvatska ne smije biti samo zemlja sunca i mora nego bi trebala iskoristiti i druge prirodne potencijale koji su joj na raspolaganju.

Virovitičko-podravska županija postala je stoga dio važne europske biciklističke rute EuroVelo 13. Kroz županiju danas prolazi i 111 kilometara te rute. Inače, na području naše županije postoji čak 700 kilometara označenih biciklističkih cesta i one predstavljaju značajan zalog za budućnost cikloturizma ovog područja.
U prekodravsko naselje Križnicu, u kojemu se nalaze dva ugostiteljska objekta sa smještajima – Restoran OPG Ruže Fabčić i Ribička klet – ranč Rengel – često navrate i cikloturisti. Jedan od njih koji tamo dolazi čak jednom tjedno je Ivan Hršak Beli (68). Ovaj umirovljenik živi u Velikim Zdencima, a šezdesetak kilometara udaljenosti od svog mjesta do Križnice prolazi biciklom.
– Doručkujem kod kuće i nakon toga kreće moje putovanje. Prvo se biciklom preko Bilogore spustim do Otrovanca. Nakon okrijepe odlazim u Križnicu na razgovor s prijateljima. Kasnije vozim u Viroviticu, gdje na željezničkoj stanici redovito posjetim izložbu maketa vlakova Gorana Denca. Gdje stanem, okrijepim se pićem i uživam u prirodi – kaže Ivan Hršak Beli, koji godišnje na dva “Bianchi” bicikla prijeđe više od 16.000 kilometara.

DUPLA okvirzc

ČAMCEM NA MOMAČKU
Tijekom posjeta Križnici u Restoranu OPG Ruže Fabčić sreli smo i skupinu mladih sa slatinskog područja.
– Slavit ćemo ovdje momačku večer jednog našeg prijatelja. Nas nekolicina došli smo i ranije, ispeći janje i dočekati ostatak ekipe. Dolaze čamcem iz Sopja – kazao nam je Dragan Menčik, naglašavajući kako će u ovom restoranu nakon burne noći slavljenici ostati i prespavati.
U Ribičkoj kleti – ranč Rengel ljubazna domaćica Mira spremala je riblje specijalitete za mladi bračni par iz Zeline te jednu obitelj iz Ferdinandovca.
– Ovaj vikend trebali smo ići na izlet u Fužine, no na preporuku prijatelja došli smo ovdje u Križnicu, koja je zaista oaza mira, tišine, ali i dobrih ribljih specijaliteta – kaže nam dobro raspoložen bračni par koji ne želi imenom i prezimenom u javnost, ali poručuje da će Križnicu zbog svoje specifičnosti od srca preporučiti svim prijateljima.

LOV – VAŽAN DIO KONTINENTALNOG TURIZMA
Najstarija grana turizma, lov, itekako je važan za ovo podneblje i ne može se zanemariti.
– Lovni turizam kod nas ima dugu tradiciju i u tom pogledu smo vrlo traženi i cijenjeni. Zanimljivo je spomenuti podatak da se produženi vikend na našem području sa zlatnim ulovom jelena cjenovno kreće oko 30.000 eura te da na našoj županiji djeluju najmanje dvije iznimno specijalizirane, uspješne lovne turističke agencije, što se u dohodovnom smislu ne smije zanemariti. Turistička blaga pritom ne smiju biti narušena, nego ih je potrebno na održiv način uključiti u ponudu gostima – poručuje J. Mikolčić.

DUPLA turizam zc

TURIZAM CIJELE GODINE I KROZ GASTRO PONUDU, KOLINJA, FOLKLOR
Sve je više gostiju koji za vrijeme godišnjih odmora požele znati više o tradiciji mjesta u kojem se nalaze, što dobivaju na tanjuru i u čaši. Enologija i gastronomija imaju veliki potencijal u turizmu na županijskom području, kao i folklor koji na snagu stupa u nešto slabijoj sezoni, tijekom jeseni i zime. – Jedna od posebnosti naših krajeva tijekom zimskih mjeseci su i naša tradicionalna kolinja, na što ćemo se ubuduće više usmjeriti s ciljem produženja turističke sezone – kaže J. Mikolčić, dodajući da folklor i kultura već sada čine važan dio turističke ponude tijekom cijele godine.
(www.icv.hr, tekst i foto: Zlatko Ciprijanović i Mario Koren)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content