FraMaFu 2017: O geniju stripa na 26 panoa i kroz sjećanja prijatelja i poznanika

„Fra Ma Fu – volim strip“ naziv je dokumentarne izložbe koju je na 26 panoa pripremio autor Veljko Krulčić, urednik, novinar i publicist, a koja je večeras (petak) svečano otvorena u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Otvorio ju je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i time službeno započeo FraMaFu 2017. – festival reportaže i reportera, a koji od jučer posjetiteljima i gostima nudi sadržajan stručan, kulturno-umjetnički, gastronomski i zabavni program. – Ovakav festival imaju samo rijetki gradovi, rekao bih, u Europi, a mogu ga napraviti samo one sredine u kojima su posebni ljudi, sredine koje imaju dušu – poručio je I. Kirin u ime gradske Uprave, koja je, uz Turističku zajednicu grada pokrovitelj festivala.

DETALJI IZ ŽIVOTA

Strip i fotografija dva su naglaska koja donosi početak ovogodišnjeg, trećeg po redu festivala, na kojem je oko 70 novinara iz sedam zemalja i koji će do kraja programa okupiti čak dvjestotinjak sudionika. Organiziraju ga SINKO- studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i  Hrvatsko novinarsko društvo.  Strip kao samo jedna od ostavština ovog velikog „renesansnog čovjeka“ Franje Martina Fuisa, bila je inspiracija V. Krulčiću koji je marljivo sabirao njegov rad i prikazao ga večeras u Virovitici. – Fra Ma Fu bio je genij stripa, pokrenuo je školu stripa u kojoj je mlade generacije učio kako se strip crta i bio je toliko ingeniozan da je svojim likovima i scenarijima postizao originalnost i nije se ponavljao. Vodio je brigu o najmanjim detaljima i stoga pozivam sve zainteresirane da dođu pogledati izložbu i otkriju u čemu je F. M. Fuis toliko poseban – rekao je autor V. Krulčić.

Prigodno, posjetitelji su mogli saznati i više o novom broju fanzina Gavran, kojeg uređuje poznati karikaturist Roko Idžojtić i na kojem radi „samohrani umjetnik“ Davor Schunk. U sjećanju na virovitičkog reportera Milovan Buchberger posjetitelje je oduševio „štiklecima“, detaljima iz znanog i nepoznatog dijela Fuisova života, a kroz prepričana svjedočanstva njegovih poznanika i prijatelja, susjeda i kolega. Fuisa se prisjetio i književnik Branislav Glumac, koji je istaknuo kako su Fuis i Plevnik, Nikolić i drugi znameniti Virovitičani pravi grb grada Virovitice. Pohvalio je prvijenac mlade virovitičke književnice, profesorice hrvatskog jezika Marine Mađarević, koja je publici večeras predstavila odlomak iz romana „Noć knjige – nemoguće i svemoguće“, a u kojoj se kao jedan od likova iz književne prošlosti našao i FraMaFu.

NAGRAĐENI REPORTERI

Jedan od ciljeva FraMaFu festivala je odati počast reportaži, kraljici novinarstva, zbog koje se i održavaju okrugli stolovi i radionice u okviru festivala, putuje i istražuje. Poznati novinar Mato Pejić u knjižnici je večeras u ime organizatora predstavio tri nagrađene reportaže koje su od ukupno 18 pristiglih na natječaj izabrane kao najbolje. Autori su im Vladimir Jurišić, Davor Konjikušić i Jelena Prtorić.  V. Jurišić (Novosti) posvetio je seriju reportaža o teškom životu povratnika srpske nacionalnosti, koji u Hrvatskoj danas žive bez struje i vode, gladni i zaboravljeni. D. Konjikušić (Novosti) pisao je o migrantima koji su u potrazi za boljim životom ostali na ulicama u Beogradu, dok je J. Prtorić (Nacional) pisala o mladima koji iz doline Pankisi odlaze u džihad.

(www.icv.hr, M. Lovrenc, foto: M. Lovrenc, M. Lukačić)

[g-gallery gid=”425594″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content