Građani na udaru alergija: otporna ambrozija mnogima ovih dana zagorčava život

Virovitičani su ovih dana “bombardirani” s najvećom koncentracijom peludi ambrozije u zraku u ovoj godini. Curenje nosa, kihanje i otežano disanje samo su neki od simptoma koji zagorčavaju život mnogima. Među njima je i naša sugovornica, Virovitičanka Sandra Matošina Borbaš. S alergijom na ambroziju bori se od srednje škole i ona joj otežava svakodnevne aktivnosti.

KAD ALERGIJA DIKTIRA DNEVNI RASPORED

– Vrlo brzo se umorim jer ne mogu pravilno disati, a zbog disanja imam probleme i sa spavanjem. Sve to vuče jedno drugo – objašnjava Sandra. Budući da je pelud ambrozije najaktivnija od sredine kolovoza do sredine rujna, Sandra tih mjesec dana, da bi “preživjela”, mora paziti gotovo na sve.

– Postoje razni trikovi kojima si olakšavam život. Posteljinu ne smijem sušiti na otvorenom, a kosu moram oprati baš svaku večer jer se i u nju skuplja pelud. Ujedno, jako pazim i što jedem, jer hrana također utječe na simptome – govori Sandra.

No, trikovi nisu dovoljni, terapija tabletama je ono što joj najviše pomogne da izdrži dan i noć.

– Mijenjala sam raznu terapiju dok nisam našla onu koja mi odgovara, a uz nju koristim i brojne prirodne metode te zdravu prehranu – ističe Sandra pomirena s činjenicom da joj jedino preostaje čekati sredinu rujna kada će se smanjiti koncentracija peludi u zraku.

RIJEŠITE AMBROZIJU VEĆ U KORIJENU

Stanje bi bilo još i gore da se područje Virovitice i okolice ne održava. U posljednjih nekoliko godina porasla je svijest građana da će svaka neriješena biljka ambrozije stvoriti problem alergičnima, pa su stoga mnogi počeli uređivati svoje parcele. U podizanju svijesti veliku ulogu je imala i Udruga za borbu protiv ambrozije čija je članica bila i Sandra. Da bi ljude educirali o štetnosti te biljke i važnosti njenog odstranjivanja čupanjem, organizirali su akcije otkupljivanja stabljika s korijenom za 10 lipa.

– Tim akcijama postigli smo cilj, a to je da su ljudi shvatili koliko je važno čupati biljke s korijenom – govori Sandra, dodajući kako je odaziv na akcije bio odličan. One su trajale tri godine, no zbog nedostatka financija, prekinute su. Ipak, svijest o čupanju ambrozije umjesto košenja je ostala. Kako Sandra kaže, ambrozija se vrlo teško može pokositi, jer kad se pokosi, iz batrljka koji ostane može izrasti i do pet novih stabljika koje su potpuno spremne za dva tjedna puštati novu pelud. A kako jedna stabljika može proizvesti i do 30 tisuća peludnih zrnaca, od kojih je samo 30 na metru kvadratnom dovoljno za pojavu alergijske reakcije, izrazito je važno ambroziju ukloniti na pravi način.

Za neodržavanje građevinske parcele 500 kuna kazne

Iako se ambrozija redovito uklanja s gradskih površina, problem i dalje stvaraju neodržavana privatna zemljišta.

– Prema odluci o komunalnom redu vlasnici su dužni uklanjati ambroziju sa svojih zemljišta. Građani mogu putem komunalnog info centra Gradskoj upravi i službama prijaviti sve lokacije na kojima uoče neuklonjenu ambroziju – rekao je viši savjetnik za komunalno gospodarstvo Grada Virovitice Dinko Rujer.

Podsjetimo, kazna za neodržavanje građevinskih zemljišta je 500 kuna. Da bi umanjili pelud u zraku, osim ambrozije na području grada uklonjene su i brojne druge alergene biljke, među kojima je najistaknutija breza.

– Uklonili smo mnogo stabala breze na području grada jer je ljudima bilo zaista teško – rekao je Rujer, objašnjavajući kako su ta stabla zamijenjena s onima koja nisu alergena.

Koncentraciju peludi provjerite i na aplikacijama za pametne telefone

Prema mjerenjima županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” ove godine, čak dva tjedna ranije, koncentracija peludi je gotovo dosegla maksimum iz prošle godine. Već 19. kolovoza izmjerena je koncentracija od 738 zrnaca u zraku, dok je u prošloj godini najveća koncentracija od 758 izmjerena tek 4. rujna.

– S obzirom na ove uvjete i sušnu godinu, možemo očekivati da će koncentracija do kraja mjerenja biti još i veća – rekao je dr. Miroslav Venus, ravnatelj HZJZ-a “Sv. Rok”.

Svi oni koji ovih dana žele znati mogu li bez straha izaći na ulicu, koncentraciju peludi mogu provjeriti na stranicama Zavoda, ali i na aplikacijama za pametne telefone. Svakodnevno izmjerene koncentracije, ali i prognoze za nekoliko dana unaprijed uvelike mogu olakšati život osobama s raznim peludnim alergijama. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content