Izložba FRAMAFU: Volim strip Veljka Krulčića otvara se 8. rujna u Virovitici

U petak, 8. rujna u 18 h u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvara se dokumentarna izložba FRAMAFU: Volim strip autora Veljka Krulčića. Ovaj urednik i izdavač stoji iza niza strip-knjiga s Franjom Fuisom kao autorom/scenaristom tiskanih u posljednjih desetak godina.

Izložba je posvećena djelovanju na polju stripa (i uopće književnosti) poznatog zagrebačkog novinskog reportera Franje Fuisa, rođenog virovitičana. Za Fuisa je poznato da je u pionirskim danima hrvatskog stripa – sredina i druga polovica tridesetih godina prošlog stoljeća imao jednu od ključnih uloga. Široj javnosti najpoznatiji je po scenarijima koje je pisao za vesterne Andrije Maurovića i osebujnim likovima koje je osmislio u svojoj mašti, poput Starog Mačka, Crnog jahača, Polagane Smrti i drugih.

Dokumentarna izložba – opsega tridesetak panoa i stopedesetak kataloških jedinica – otkriva i Fuisovo značenje kao inicijatora, suvlasnika i urednika zabavnog tjednika „Mickey Strip“ (1938/39.); zatim po scenarijima koje je pisao za druge crtače, poput Ferda Bisa; zabavnim, pustolovnim romanima i pripovijetkama koje su kasnije poslužile kao predložak za stripove; ali i po poduzetničkom duhu i uopće čitavom nizu „dodatnih vrijednosti“ koje je dao hrvatskom stripu toga razdoblja.
Izložba FRAMAFU: Volim strip u Virovitici ostaje postavljena do 30. rujna, nakon čega se seli u Zagreb.

(www.icv.hr, ml, zs, foto: Davor Schunk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content